15 martie 2007

Dragostea este o boala fara de care nu esti sanatos.

Dragostea este o boala a sufletului, care te duce la suferinta, te chinuie, iti macina sufletul, dar fara ea nu poti trai… Frumusetea si unicitatea acesteia consta in tocmai acest lucru, in faptul ca pentru a ajunge la ea si a atinge fericirea, apogeul vietii, trebuie sa infrunti numeroase obstacole si piedici.
Este ca o boala… incepe din nimic… urmeaza o convalescenta grea si dureroasa, se termina greu, dar intodeauna iti va ramane in minte. Dragostea reprezinta cel mai frumos lucru din lume care te duce la suferinta. Este o boala pe care daca nu o tratezi, se agraveaza si ca orice floare, daca nu o uzi, se ofileste.
Iubirea este izvorul vietii, iti confera oxigenul necesar pentru a supravietui. Asa cum trupul nu poate trai fara oxigen, nici sufletul nu poate trai fara iubire. Fara dragoste, esti pustiit, simti ca nu ai pentru ce trai, esti un nimic; cu ea te hranesti, este singura care reuseste sa ne faca impliniti, sa ne umple sufletul si viata cu sperante, vise, iluzii. Dar asa cum ne umple de sperante si vise, intr-o clipa toate acestea se pot narui, se pot distruge si revii un om obisnuit, cu probleme, la viata dura din zilele noastre. Dragostea te face sa vezi lucrurile in roz, esti mai vesel, simti ca toata lumea e a ta si ai puterea de a infrunta orice boala. Atat timp cat avem dragoste, putem spune ca avem orice, sanatate, fericire. Cand suntem indragostiti, ne simtim ca intr-un colt din Rai, ca intr-o poveste cu zane si printi, si ne imaginam pe noi ca fiind personajele principale, si credem ca vom trai fericiti pana la adanci batraneti. Dar intr-o clipa, totul se poate schimba. Toata lumea noastra dintr-un basm se poate transforma in o lume obscura, neagra, unde nimic nu mai e frumos sau conteaza. Avem sufletul plin de durere, lacrimile curg fara oprire, ca si cum ar izvora dintr-un ocean de tristete; parca suntem sfasiati in interior de o haita de lupi infometati, ca si cum cineva ar fi strapuns o mie de cutite in sufletele noastre. Aceasta dragoste neimpartasita lasa rani adanci in suflete, lacrimile varsate vor ramane ca niste pete in inima, fiind ca o boala fara leac. Dragostea insasi este o boala, pentru care insa nu s-a gasit leacul.
Inainte de a trai o iubire perfecta, implinita, trebuie sa trecem prin mai multe deceptii, pentru a putea profita la maxim de dragostea adevarata, asa cum trebuie sa fim si bolnavi, pentru a ne putea bucura si mai mult de sanatatea noastra. Dragostea echivaleaza cu sanatatea, fara aceste doua lucruri nu am putea trai. Nici un doctor nu ne poate vindeca de boala si durerile sufletului. Este ca o sageata care iti face rani de foc, sufera cel ce iubeste si cel iubit isi bate joc.
Iubirea isi are radacinile in existenta umana, tocmai acolo, in inconstient, unde contrariile se unesc, unde granita dintre boala si integritate se dovedeste a fi fragile, unde capacitatea de a judeca dispare, dar unde se poate sa fie si cautata originea nemultumirii fata de viata, a nostalgiei, a sentimentului de singuratate, a dorintei de implinire, de desavarsire, acolo unde se gaseste originea suferintei umane si, pana la urma, sensul vietii, punctul de plecare. Nu trebuie sa ne fie frica de iubire sau de suferinta, pentru ca fac parte din viata noastra si fiecare trece prin asa ceva macar o data in viata. Ne sperie gandul ca am putea suferi sau plange, dar dupa furtuna vine si soarele, asa ca dupa orice suferinta, vine si implinirea visului de iubire si ne simtim fericiti, impliniti. Dar oamenilor le e frica sa fie raniti sau sa le fie tradata increderea, de aceea se inchid in ei, decid sa priveasca lumea din jurul lor cu suspiciune, le e frica sa daruiasca fara sa stie daca vor primi inapoi. Dar, in iubire nu e vorba despre ce primesti sau cat primesti, ci despre ce dai si mai ales cat dai. Cu cat oferi mai multa iubire, cu atat ai parte de mai multa si cu atat esti mai fericit. Iubire nu asteapta nimic in schimb, este pura si de aceea nu trebuie sa irosim nici o clipa fara sa iubim, ci sa profitam de orice moment pentru a iubi. O farama de iubire ne poate schimba viata. Iubirea este risc. Riscul de a te pierde in celalalt fara sa te mai regasesti, riscul de a suferi, riscul de a te opri, dar si posibilitatea de a te adanci in celalalt si de a sti sa va regasiti impreuna, mai plini de viata. Dragostea ne aduce lumina in intunericul sumbru al vietii. In acelasi timp, iubirea este proiect. Este menita mortii, daca nu este inserata intr-un itinerar, daca nu face parte dintr-un drum ce trebuie strabatut.
Cel mai trist lucru este ca nu ne putem alege de cine sa ne indragostim, si de cele mai multe ori,sufletul ti-l ia acela care nu are nevoie de el. De aici vine suferinta si durerea sentimentului de neimpartasire a dragostei. Pe cat de frumoasa si duioasa este dragostea, pe atat de chinuitoare este suferinta provocata de neimplinirea idealului de iubire, pentru ca fiecare om spera la o iubire perfecta, la sufletul pereche. Fiecare il are, dar trebuie sa stim sa fim rabdatori pentru ca, undeva cineva ne asteapta. Dar acest drum, pana la intalnirea persoanei predestinate, este unul anevoios, cu obstacole, presarat cu durere, intunecos.Dar la capatul acestuia este o mica luminita care ne aduce fericirea, adevarata fericire.Fericirea este la un pas de tristete, ne simtim fericiti cand ne indragostim, cand simtim primii fiori ai dragostei, dar totodata suntem la pamant cand realizam ca persoana de care ne-am indragostit nu este cea potrivita pentru noi.
Dragostea este un subiect inepuizabil, fiind un sentiment vital pentru noi. Inchei aceasta scurta compunere cu un citat din Corinteni, “Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate: dragostea nu pizmuieste; dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie, nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau, nu se bucura de nelegiuire, ci se bucura de adevar, acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul.” de Alexandru Paleologul

Niciun comentariu:

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...