21 februarie 2008

„Calitati” moderne!

In zilele noastre se promoveaza pana la extrem: rautatea, egoismul, imoralitatea si nesimtirea. Acestea deja nu mai fac parte din categoria defecte ci sunt un „must have” al omului modern.
Azi, rautatea este o virtute, egoismul un atu, imoralitatea si nesimtirea cele mai de pret calitati. Altfel nu iesi in evidenta, altfel nu iti poti atinge scopurile, altfel nu gasesti cheia succesului.
Repet asta se promoveaza nu asta gandesc!
Orice doresti sa obtii, ai de urmat o calea simpla, anume cea gresita. Editoriale intregi promoveaza ideea de „scorpie”, conceptul de „fetele bune ajung in Rai, iar fetele rele ajung unde vor”, evidentiaza persoane cat mai suspecte din punct de vedere etic. Lipsa de scrupule este vazuta ca o maniera de a trai. Corpul frumos si mintea lipsa sunt etaloane de perfectiune.
Daca esti bun, esti luat de prost. Daca etalezi calitati intelectuale, esti considerat/a plictisitor/e. Daca nu faci jocurile societatii, dominata de ipocrizie, esti un inadaptat social. Mai pe scurt: ori esti ca marea masa, ori poti sa pleci linistit acasa.
Ceea ce ma amuza cel mai tare, este, insa, stupiditatea „bobocilor”, a tinerilor care in loc sa ia exemplu de la cei care SUNT ASA DA, iau exemplu de la cei ce intra in categoria ASA NU. Atat de propagata este vulgaritatea si lipsa integritatii personale, incat au ajuns minus cu minus sa dea cel mai mare plus.
Totusi de unde deriva incapacitatea aceasta de a judeca limpede, de a face distinctia corect intre BINE si RAU?
Drumul spre iad este pavat cu intentii bune... drumul spre rai sa fie, insa, pavat cu intentii rele?
Unde a disparut binele, voluntariatul, bucuria reala pt binele altuia, dorinta nesfarsita de a avansa intelectual, ambitia de a fi cel mai bun pe o cale dreapta? A disparut pana si rusinea.
Au fost inlocuite de substituti patogeni care au infectat cea mai mare parte a populatiei. Pericolul consta in faptul ca putini sunt cei imuni, iar riscul de raspandire si de imblonavire la cei, inca, „sanatosi” creste pe zi ce trece.
Traim intr-un frumos si admirabil sistem de indobitocire!

„Au scapat de sub zavoare: lenea, rautatea si trufia. Or sa mearga in lume si-or sa cuprinda minti nestiutoarea prea nevinovate si prea slabe, inca, sa le stea impotriva. Asteptati intelepciunea. Numai ea poate bratul slab sa-l intareasca, ea poate supune patimile cele rele, numai ea poate aduce inimilor bucurii.”(Ombladon ft Raku – Egali din nastere)

2 comentarii:

Victor spunea...

Traim intr-adevar intr-o societate in care valorile sunt inversate. Lucrurile stau rau, chiar foarte rau, iar daca aprofundezi mai mult subiectul ajungi chiar la cauza - sau mai bine spus la cei care actioneaza ca un veritabil catalizator al raului.

Totusi, este convingerea mea ca intotdeauna trebuie sa vezi partea buna a lucrurilor - desigur, intr-un mod plin de discernamant. Lumea aceasta "inversata" poti sa o iei ca un test care iti verifica integritatea personala. Este mult mai greu sa fii bun daca esti inconjurat de rau si de tentatii la tot pasul, decat daca ai trai intr-o lume perfecta unde toata lumea ar fi buna - desigur, nu vreau sa spun ca nu ar fi minunat sa traim intr-o lume buna. In lumea aceasta sa fii bun la suflet este o virtute cu mult mai speciala si mai valoroasa decat ar fi fost in alte lumi.

Traim intr-o lume care este infectata cu un virus care a infectat aproape orice domeniu al societatii, incepand de la reviste stupide si fara sens care aduc idei la fel de stupide, dar continuand pana la conducerea statelor si a organizatiilor mondiale.
Dar chiar daca nu pare acum, virusul va fi eradicat, chiar mult mai curand decat credem, iar lumea va fi din nou Lume, om se va scrie Om - fiinta divina care trebuia sa fie de la inceput.

doomy spunea...

Se numeste capitalism intr-o societatea masculina, draga mea. Asta ne e tara, ar trebui sa o vindem japonezilor la pret de Hiroshima, poate or face aia ceva cu ea.

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...