26 februarie 2008

Sinonimie partiala


Acum cateva minute am citit intr-o revista mondena un articol in care era disputata diferenta dintre „dragoste” si „iubire”: de ce in limba romana exista doi termeni, iar in engleza doar unul singur, pentru a defini senzatia.

Ma gandeam ca noi nu suntem singurii care avem dubla personalitate in aceasta arie sentimentala. Daca la noi exista „te iubesc” si „te ador” , in spaniola exista „te quiero” si "te amo", in italiana „ti volio bene” si „ti amo”, iar in portugheza din pacate nu cunosc exact cum se scrie, dar stiu ca una dintre forme se defineste ca „simt o pasiune pentru tine” si cealalta este tot „te amo”. Toate expresiile de mai sus se folosesc intre persoanele indragostite, fiind traduse cu acelasi inteles. Dar oare exprima si aceeasi intensitate?

„Te quiero” inseamna, tradus mot a mot, „te doresc”, diferit de „te amo”, care - din structura lingvistica- ne dam seama ca se refera la dragoste (amor). La fel este si in cazul celorlalte exemple oferit mai sus. Cu toate acestea, englezii folosesc doar binecunoscutul „I love you”.

Toata lumea vorbitoare de limba romana (sau mai corect zis, majoritatea) este de acord cu faptul ca exista o diferenta intre „iubire” si „dragoste” - prima avand, de cele mai multe ori, conotatiile unei pasiuni, dorinte, entuziasm si afectiune ce apare la inceput intre doi oameni si care, pe parcurs, tinde sa devina dragoste, sau ramane la stadiul primar. Este mai corect sa zicem ca am avut multe iubiri in viata noastra si o singura dragoste. De fapt, nici nu se foloseste pluralul pentru cuvantul „dragoste”.

Dragostea se vrea a fi implinirea totala a omului. Scopul si misiunea pe care le-au atins in timpul vietii, adevarata misiunea pentru care s-au nascut si pentru care traiesc. Nirvana atinsa pe pamant. Daca stau bine si ma gandesc, acum vreo 3 ani cand am citit Platon, „Banchetul (sau despre dragoste)" se vorbea si acolo despre doi Erosi: cel ceresc si cel vulgar. Ideea de sentiment dual exista inca din Antichitate nu a fost inventat de catre societatea moderna, care si-a pierdut mult din valorile sentimentale de alta data.

Suna frumos, dar in acelasi timp suna si extrem de pragmatic. Erosul vulgar se refera la iubirea care se implineste prin atractie fizica si sexuala, in timp ce Erosul ceresc nu trebuie neaparat sa le implice pe acestea doua, ci este suficienta unirea sentimentala, este suficienta intalnirea celor doua suflete pereche si formarea prin spirit a Androginului.

Poate ca la prima citire lucrul acesta da speranta si suna optimist, crezand ca asta inseamna ca undeva, acolo exista acel CINEVA destinat noua si ca ceea ce credem noi ca este dragoste poate fi doar o forma de iubire. Dar, stau acum si ma intreb, oare asta nu ne face si mai nefericiti, gandindu-ne ca poate astfel confundam de prea multe ori cele doua situatii si traim o minciuna, in loc de un mare adevar?

Incurcate sunt caile vietii, iar drumul lin nu inseamna intotdeauna drumul bun. Noi insine suntem un mix de linii drepte si frante ce cautam continuu completarea noastra geometrica. Tot ce ne ramane de facut este sa gasim formula adecvata de calcul a unghiului nostru sentimental, astfel incat sa ne dea rezultatul perfect.

Ne ramane si aceasta grea misiunea de a deosebi, de a putea face diferenta intre „iubire” si „dragoste, care desi sunt notiuni distincte nu pot exista una fara cealalta... asta, insa, nu inseamna ca toti le putem avea pe amandoua deodata. Dragostea care sa cuprinda in esenta sa si iubirea nu are cum sa se sfarseasca vreodata si nu are cum sa se desprinda vreodata de fiinta fata de care este nutrita. Poate asa se si explica de ce oameni cu adevarat indragostiti isi inseala partenerul/a, apare Erosul vulgar, care e doar de moment si nu il poate inlocui pe cel ceresc, dar care din pacate uneori este mai puternic.

Succes, dragii si drigele mele, sa ii nimeriti 2 in 1 si sa aveti parte de intregirea absoluta.

Niciun comentariu:

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...