24 aprilie 2008

Sunt roman, deci stiu de toate!


Vorbeam zilele trecute cu o tipa care este clasa a XII-a si care la un moment dat ma intreaba unde vreau sa dau, normal ca i-am raspuns „Jurnalism”, apoi am fost lovita in plin de reactia ei, care suna cam asa:”Eu nu inteleg de ce sa faci o facultate cu care oricum nu faci nimic, ce daca eu am talent la scris nu trebuie neaparat sa fac Jurnalism. Ma duc la un ziar, le place alora de mine si gata.”
Sincer ii inteleg pe cei din generatiile trecute sa aiba astfel de reactii, dar si tineretul?
Pai da, asa stiu si eu sa fac multe, dar daca imi place ceva cu adevarat urmaresc sa ma specializez in acel domeniu, nu sa raman la conditia de „am talent”. Asa si daca am talent ce? Ma multumesc sa scriu niste articole de duzina si ma numesc jurnalist. De cand asta? E o diferenta intre amator si profesionist. Daca sunt pasionata e fotografie, asta inseamna ca sunt fotograf profesionist? Nu am nevoie de niciun curs, nicio specializare, nimic? Dar ce popor dotat suntem.
Eu zic sa desfiintam scolile, facultatile ca si asa suntem buni la toate. La ce iti mai trebuie facultate de informatica? Toti stim sa aprindem si sa stingem un PC, invatam noi pe parcurs si programari. De ce sa mai face facultatea de matematica? S-au inventat calculatoarele. De ce sa mai facem Arhitectura? Sunt programe cu sutele. De ce sa mai facem Jurnalismul? Romanul s-a nascut poet si a crescut scriitor.
Nu imi doresc la facultate sa ma specializez pe Jurnalism, ci nu fiindca as considera ca e pierdere de vreme, doar ca nu consider ca am calitatile necesare. Oricum stiu ca specializarea mi-o aleg abia dupa 2 ani, deci am timp suficient sa vad unde ma incadrez mai bine. Consider , la momentul actual, ca m-as descurca mai bine ca PR, dar asta nu inseamna ca daca am abilitati organizatorice, sunt un bun orator nu trebuie sa ma mai duc la facultatea aceasta.
Mai bine sa stiu eu un lucru si bun, decat 1000 si alea doua procente mai sus de satisfacator. Da, stiu, sunt idealista, cu o asemena gandire o sa mor de foame bla bla si bla si bla. Lasa, fii tu destept/a si priceput/a la toate, ca eu ma multumesc sa fiu cea mai buna in domeniul meu.
Oricum o publicatie, sau o firma care se respecta cu adevarat nu v-a angaja niciodata un „amator” bun la toate.
Mai iesiti, va rog frumos, din gandirea asta de cutie ca in ritmul acesta ramanem noi la statutul de mediocri si nu avansam pe scara sociala. Incercati sa depasiti pragul de „bun” si sa il atingeti pe cel de „foarte bun”, care , va asigur, nu poate fi in douazeci de domenii.
Hai, spor la lucru si succes in perfectionare!

2 comentarii:

doomy spunea...

Ai un rationament absolut adorabil. Cred ca il aveam si eu la varsta ta. Am terminat acum cateva zile facultatea de jurnalism si, fara nici o caterinca, zic ca nu m-a invatat foarte multe in privinta scriiturii, dar au fost totusi niste lucruri pe care altii nu le vor sti niciodata.

Dincolo de asta - firmele angajeaza oameni nepriceputi, ca sa zic asa. Eram anul III si am fost angajat pe post de art director, fotograf, webdesigner, administrator de retea si sa nu uitam de salahor, intr-o agentie de publicitate. So there you have it!

Imi place mult mentalitatea ta, insa Romania nu este tara in care lucrurile logice sa se intample prea des...

Bafta!

Mar1na spunea...

Sunt usor idealista, recunosc si eu, dar abia acum am inceput sa imi dau seama ca mentalitatea la romani nu prea se schimba. Eu totusi trag speranta ca poate,poate ne desteptam si noi vreodata.

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...