13 februarie 2009

Fete bune vs fete rele (prezentare de carte)


Ce vor crede ceilalti despre mine?
Ce atitudine vor lua?
Vor accepta o fata rea?
Sa duc in spate frica pedepsei… a acelei pedepse care ar urma dupa micile incalcari ale conventionalului? Sa ma simt oarecum vinovata? Sau sa renunt la slalomul prin lumea lui “nu se face”?
Desigur, lor le vine usor, dar mie?
Accept! Sunt suverana doar daca accept ideea ca nu am cum sa le plac tuturor.
Accept cu detasare gandul ca pana si oamenii pe care ii iubesc pot fi cu varf si indesat dezamagiti de mine.
E un cliseu rational , o analiza a capcanelor propriilor mele gandiri si o renuntare la limbajul corporal servil.
Adio neajutorare deprinsa in mod intentionat!
Adio profetie implinita de la sine!

Fragment din carte

Cap. Marea inselaciune

CAPCANELE COTIDIENE
ALE GANDIRII

SCUZE MINCINOASE

Multe femei cuminti trag o concluzie inselatoare: ele cred ca un folos de prim rang sau rapid compenseaza o cumintenie de multi ani. Ele cred, de exemplu, ca merita sa accepti refuzul partenerului de viata de a-i ajuta pe copii sa-si faca temele, daca in felul acesta se evita o cearta. Cred ca merita sa se renunte la o luare in considerare a dorintelor EI in privinta concediului daca, in schimb, se vor bucura de o masa in doi la restaurant. Cred ca daca vor cumpara o masina cu doua locuri, acest lucru va compensa cu prisosinta renuntarea la dorinta de a se angaja, pentru a avea banii ei proprii. Cred ca un palton nou poate sa alunge dorinta ca el sa se ocupe de copii cand ea se duce la cursul de yoga. Cred ca vor avansa in ierarhie, daca vor face ore suplimentare fara sa se planga.

Dar, in cazul unor asemenea schimburi, femeile sunt acelea care pierd. Ele escamoteaza faptul ca, printr-un concept de genul acesta, au facut un targ neechitabil, care le face lor viata grea. In ultima instanta, ele mai pun o caramida la edificiul subordonarii lor. De aceste biruinte aparent neinsemnate se leaga si frica de responsabilitatea proprie, frica de a spune ce vor, de a ajunge in situatii conflictuale. Femeile cuminti nu se tem doar de responsabilitatea proprie, ci si de faptul ca s-ar putea intampla ca, temporar, sa nu fie iubite ori sa fie dezagreabile.
Asemenea bariere, ridicate chiar de femei, arata ca ele se sprijina pe niste reguli vechi. Sunt niste scuze mincinoase, care le impiedica sa lupte pentru propriile lor drepturi. Concluziile false si capcanele gandirii ne blocheaza. Numeroasele reguli de viata mici si mari ale parintilor nostri, ale societatii sunt acelea care ne cer sa fim cuminti. Dar si erorile de gandire mici au efecte mari. Cine incalca normele sociale este sanc tionat, fiind amenintat cu excluderea si dispretul.

Acest lucru duce la diferite feluri de teama care, la randul lor, se transforma in niste capcane ale gandirii. Temerile au niste functii de care rareori devenim constienti. Vechiul exemplu dat de Freud: Frica de serpi e considerata o forma transformata a fricii de penis. Dar nu vrem sa descriem legatura dintre refuzul sexual si frica, ci efectul fricii ca pazitoare a statu-quo-ului. Frica ne impiedica sa devenim activi.

OARE FEMEILE NU STIU CE VOR?

Bettina ar vrea sa faca o calatorie cu avionul impreuna cu familia ei. De trei ani isi doreste sa plece cu avionul, toamna, pentru una sau doua saptamani, in insulele Canare. Aduce mereu acasa pliante de la agentiile de voiaj, i le arata lui Peter, sotul ei, si Manuelei, fiica lor, in varsta de noua ani. A cumparat deja si cateva ghiduri turistice. Peter e atras de propunerea ei, iar Manuela e entuziasmata la gandul ca, in sfarsit, va zbura si ea cu avionul.

Pana la urma, in fiecare an ajung toti trei tot la cabana din muntii Padurea Neagra. Peter rezervase deja din perioada ultimului concediu locuinta de vacanta. Si, oricum, acolo este intotdeauna foarte placut. Dar, de la un an la altul, Bettina e tot mai nemultumita. Ea bombane intruna, se plange ca trebuie sa gateasca si sa faca mereu curatenie. De fapt, i-ar fi placut sa cumpere o excursie cu toate serviciile incluse. Ceva o opreste pe Bettina sa se duca la agentia de voiaj si, pur si simplu, sa ia bilete pentru vacanta din toamna urmatoare. Se teme ca Peter prefera, de fapt, sa mearga din nou in muntii Padurea Neagra. Ce-i drept, el spune mereu ca ar vrea sa ajunga o data si in alta parte, dar nu face nimic in acest sens.

Asa ca e a treia toamna de cand Bettina tot asteapta ca Peter sa preia initiativa. Faptul ca nu face nimic e considerat de Bettina un refuz mascat. Nu se gandeste ca, de fapt, nici ea nu face nimic. Nu cumpara biletele pentru ca nu vrea sa-l ia pe Peter prin surprindere. Daca isi doreste sa mearga cu avionul, atunci sa si cumpere biletele. La urma urmelor, ea si-a exprimat de atatea ori aceasta dorinta. Renunta, din consideratie pentru el. Doar a spus mereu ca i-ar placea sa mearga cu avionul in Sud. Se simte ca un copil, care cere intruna ceva, dar nimeni nu-l baga in seama: toti spun da, dar nimeni nu face nimic. Nu conteaza ca amandoi si-au exprimat dorinta de a merge in insulele Canare. Decizia de a face cu adevarat aceasta calatorie trebuie s-o ia Peter. El trebuie sa puna punctul pe "i" si sa cumpere biletele.
Ceea ce, dupa cum crede Bettina, se asteapta de la Peter nu se asteapta de la ea insasi. Nici nu-i da prin cap ca, daca ea e aceea care vrea sa plece cu avionul, ea trebuie sa fie aceea care trebuie sa puna punctul pe "i". Cu Helga s-a intamplat la fel. Weekendurile erau un fiasco, toti, sotul si copiii, mormaiau ceva in sensul ca ar fi de acord cu propunerile ei, dar niciunul nu facea nimic. Dar, de cateva saptamani, Helga si-a schimbat atitudinea. Ea face o propunere, fara sa se mai intrebe daca celorlalti le convine – si, daca nu se aude niciun NU categoric, ea concretizeaza ceea ce si-a pus in cap. Pana acum, toti au participat la weekendurile organizate de ea si s-au simtit bine. Si, chiar daca sotul ei sau unul dintre copii n-ar participa, n-ar fi nicio tragedie. Ea face, in orice caz, ceea ce vrea: inot la bazin, sauna, plimbari in aer liber…

Autor: Ute Ehrhardt

Pret internet: 22,41 RON

Comanda Online!

Un comentariu:

David spunea...

intradevar,egalitatea dintre femei si barbati e avantajoasa...pentru barbati,bineinteles :))

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...