28 iulie 2009

Totul sau "mai putin totul"

Bani, vacante, plimbari si statut social- totul. Oare?!
Am asistat zilele trecute la o discutie destul de interesanta, daca stai sa o privesti in profunzime si incerci sa o analizezi.
Unul dintre cei mai bogati baieti din Mangalia s-a despartit de prietena lui, ori ea s-a despartit de el, nu cunosc in detaliu ce, ori cine a cauzat ruptura si oricum nu asta conteaza. Am inteles ca acesta, dupa ce si-a vazut fosta prietena in compania altui baiat, a avut o cadere nervoasa ce s-a finalizat la sectia Urgente. Apoi cei doi si-au reluat relatia pe care o aveau de ceva ani buni de zile.
Mirarea mea a derivat insa din discutiile celor din jur, care se intrebau de ce a renuntat fata respectiva la el, cand el ii oferea TOTUL. Acest tot , in perceptia lor, era o situatie materiala mai mult decat buna, un statut social ridicat si iesiri doar impreuna cu el, adica practic o dependenta.
Poftim? Renuntarea la libertatea ta si la identitatea ta este catalogata mai nou ca fiind ceva normal, in conditiile in care vin satisfactii pe alta parte. Faptul ca tu dai la o parte aceste lucruri, pentru ca probabil iti doresti si altceva, pentru ca probabil te-ai plictisit sa depinzi de cineva, inseamna ca esti vreo proasta, ori vreo inconstienta?
Sincer acum, ce viata este aceea in care universul tau se concentreaza in jurul unei singure persoane? Cum poti spune ca traiesti o viata perfecta, daca tu esti vazuta ori numai cu el, ori doar stand in casa?
Si ceea ce m-a frapat si mai tare a fost faptul ca nu doar fetele au pus intrebarea „De ce a renuntat la el, cand ii oferea totul?”, ci inclusiv baietii. Asta apropo de ideea cum ca doar fetele sunt materialiste.
Mi se pare incredibil acest sistem de gandire. Mi se pare incredibil aceasta maniera de a judeca lucrurile. Mi se pare incredibil ca si in ziua de astazi se gandeste ca o femeie ce renunta la beneficiile materiale este nebuna.
Vai, dar cum a putut sa vrea altceva de la viata, cand prin simbioza putea sa aiba ceea ce „toata” lumea isi doreste?! Vai, dar ce nu i-a convenit?! Eh, si ce daca nu prea avea voie sa iasa din casa si sa aiba prietene, avea totul doar!
Unde este dorinta de independenta, de libertate? Unde este emanciparea feminina despre care se tot vorbeste? Unde este demnitatea ta ca om de a nu depinde de nimeni, in afara de tine insuti? Unde sunt principiile si valorile pe care ar trebui, in mod logic zic eu, sa ne cladim viata si intreaga exsitenta?
Cum adica sa stau eu la mila si la dispozitia cuiva? Asta este sclavie, adica nici macar sclavie pentru ca o fac de buna voie. Mai degraba i-as spune prostitutie ascunsa. Da, exact asta este.
Nu afirm ca ea nu l-ar iubi, ori nu l-a iubit. Nu stiu decat ei doi ceea ce s-a intamplat intre ei si cum a decurs relatia si ce anume a provocat despartirea, dar stiu ca societatea judeca stramb si pe model invechit.
Gata, nu mai traim pe vremea cand singura modalitate de a reusi in viata insemna casatoria cu un barbat bogat. Gata, acum cu putin efort putem prin noi insine sa ne atingem idealurile in viata.
Compromisuri exista si vor exista intotdeauna, dar consider ca nu trebuiesc facute cu pretul libertatii tale.
Ce ar fi fost daca ea era casatorita cu el, acesta si-ar fi gasit o alta si ar fi alungat-o fara resentimente din viata lui?
Ar fi ramas fara nimic, plangandu-si de mila, plangandu-si anii pierduti in zadar, in care tot ce ea ar fi facut era sa depinda de el din punct de vedere material, social si ,de ce nu, emotional.
Haideti sa ne maturizam totusi! Haideti sa incercam sa nu mai credem ca asta inseamna totul! Haideti sa il credem pe Cioran cand spune ca „Poti sa ai totul in momentul cand nu mai ai nimic.”!

9 comentarii:

Anonim spunea...

Salut Mar1na,
Je suis content de te lire mais , j'ai toujours des difficultés avec le Roumain.
Mais, j'ai quand même compris l'essentiel.
Tu parles de choses qui sont éprouvées fortement en Allemagne et en France.

L'amour est aucunement matériel, et contrairement à ce que tu penses, les femmes sont très peu attirée par la richesse de leur mari ( tu as peut être entendu le message de femmes orgueilleuse ). Ce qui rend une femme plus amoureuse, et se qui rend un homme attaché a sa femme, c'est la même chose : Devenir meilleur ensemble, s'enrichir ensemble.

Un couple, une histoire d'amour, c'est un voyage. La relation se construit comme on construit une maison
Premièrement, on creuse, on fouille le sol.
C'est la rencontre, l'homme et la femme commencent à s'apprécier ( même si c'est un coup de foudre, c'est petit à petit qu'on se rencontre )

Deuxièmement, on coule du béton pour faire les fondations.
C'est la préparation à vivre ensemble. faire les études qui conviennent, se préparer à gagner sa vie en corrélation avec l'autre.

Troisièmement, on monte les murs, on pose le toit.
C'est la vie de tout les jours qui s'installe dans le couple, c'est l'arrivée des enfants, c'est l'éducation.

Quatrièmement, on finit les détails, on agrémente le jardin, on entretient.
C'est après que les enfants soit élevés, et que le projet de vie soit bâtit, il faut continuer à entretenir l'amour des vieux jours. C'est la satisfaction d'avoir passé une vie en couple réussie.
Cette dernière période peu durer très longtemps, (éternelement) c'est l'amour tendresse qui est inlassable.

Le problème que tes amis rencontrent, vient probablement de la base : choisir le milieu adapté au bon développement de l'amour.
C'est parfois un peu dur, mais souvent mieux de rester dans un milieu social similaire.
Avoir un plan de vie, avant même de rencontrer une personne pour l'aimer.
C'est comme pour construire une maison, il faut trouver le terrain qui correspond, au mieux au projet voulu
Dav1d

Anonim spunea...

On protège ce qu'on aime
On aime se que l'on comprend
On comprend ce que l'on nous enseigne.

Anonim spunea...

Bla bla he suis haules baules .... Problema nu e ca de ce a plecat x-uleasca cand x-ulescu ii oferea marea cu sarea... Problema e de ce x-uleasca nu a plecat cand era vai mama ei , cand nu stia ce-i ala un suc sau ce-i ala un stil de viata adevarat? De ce x-uleasca nu a avut nici cea mai misca remuscare macar cand stie ca x-ulescu ia oferit tot ? Dar ce sa-i faci, in ziua de azi, orice prietenie sau amicitie , inainte de a exista, trebuie sa te gandesti la motivul pentru care e pe cale sa se realizeze... Pacat...

flo spunea...

parca nu mai erau permise comenturile anonime:))

Mar1na spunea...

@flo: anumite comment-uri anonoime stiu cine le-a scris, de aceea le pastrez.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Mar1na spunea...

Nu are neaparat relevanta despre cine vorbesc. Ideea era ca nici lumea nu stie ce mai vrea si ce mai zice. S-a ajuns in stadiul daca o tipa se combina cu un tip care are bani, gata e materialista, daca se desparte de el, gata e nebuna.
Acum ca fiecare relatie isi are dedesubturile ei, numai partenerii le cunosc. Reactiile de pe langa aceasta sunt cele interesant de analizat.

Mar1na spunea...

Nu stiu daca l-a inselat, ori ba. Ca e curva sau zdreanta asta este relativ si dam peste clisee si cred eu ca suntem destul de evoluati incat sa nu mai credem si in ziua de azi ca barbatul care insala este mascul feroce, iar femeia care insala este curva.
Va rog frumos sa va semnati, pentru ca asa cum am spus nu voi mai permite prezenta postarilor anonime, mai ales daca ele contin si critici.
Va multumesc!

Anonim spunea...

Salut Mar1na,
Comment vas tu ?
Pour t'éclairer, j'ai écris les 2 premiers commentaires.
Noroc
David Coutret

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...