02 noiembrie 2012

Educația pentru "tinerii din ziua de mâine"

Mă gândeam (și știu că mulți or să mă judece și că pe și mai mulți o să îi ating involuntar cu ceea ce voi afirma, dar îmi asum acest risc) la ideea (fenomen deja) de meditații pentru copii.

Eu am trecut prin școala fără astfel de ajutoare (recunosc faptul că în clasa a VIII-a am făcut timp de o lună  meditatii la matematică, doar din cauza faptului că
profesorul ne preda în limbaj matematic propriu, unde factor comun era "cine-i mic si bea lăptic" etc., iar eu m-am trezit că nu știu să transcriu matematic enunțurile din testele naționale- nu exista atâta informație pe Google încât să mă ajut singură) și pot să declar că am trecut cu note mari și foarte mari, ba mai am și ceva diplome cu rezultate obținute pe la diverse olimpiade și concursuri (colegi/profesori/foi matricole pot dovedi aceste lucruri). 

Nu am avut parinți care să mă ajute prea mult (ba chiar spre deloc după clasa a VI-a) și, cu toate acestea, am reușit să mă descurc singură, să găsesc singură cum să învăț și să înțeleg. (în condițiile în care mama îmi cerea -violent chiar- rezultate foarte bune și nu îmi dădea niciun fel de ajutor; abia am convins-o să îmi dea bani de meditații -și din alocația mea, bineînțeles).


Profesorul de limba romana din liceu mi-a spus ca nu voi intra niciodata la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii fara meditatii (examen scris de 4 ore si singura nota care conta pentru a fi admisa). Bineinteles ca am intrat, ba chiar la buget, fara nici macar un minut de meditatii. (ca am ales sa nu raman si m-am reorientat catre Filosofie, asta e alta poveste).

Sa nu aud scuza cu profesorii care nu isi mai dau interesul sa invete copilul, sa ii explice etc., pentru ca ei urmaresc sa faca bani din meditatii. (nu am facut scoala acum 20 de ani, astfel incat sa cred ca eu am prins vremuri mai bune sau programe de invatamant mai bine structurate)

Cred doar ca nici parintii, si nici profesorii nu mai stiu cum sa motiveze copilul.

Nu recomand nimanui sa aplice metoda pe care a aplicat-o mama mea cu mine (lasandu-ma aproape total de izbeliste in ceea ce privea modul in care ma descurcam la scoala; ea trebuia sa vada doar rezultatele foarte mari- cum face si seful: nu il intereseaza prea multe, decat sa vada daca ti-ai dus la bun sfarsit sarcina), dar eu sunt sigura ca fiecare copil este capabil si trebuie sa fie incurajat sa fie capabil singur sa invete (daca am putut eu, de ce altii nu ar putea?!). Poate si pentru ca stiu ca, dupa ce termina scoala, nu o sa mai fie nimeni dispus sa il invete/sa ii explice/ sa ii arate si el va cauta tot timpul un "meditator" pentru a-si rezolva probleme, ori nu toti vor ajuta cu intentii bune (ba chiar vor cauta a manipula). Va cer scuze pentru faptul ca incurajez gandirea in conditiile in care azi doar banii se pare ca mai conteaza (vezi asistente TV garla, fotbalisti si alti agarici). Nu produc atat de multi bani , insa ma consolez cu faptul ca sunt capabila sa invat orice/oricat si mai ales sa le inteleg de una singura, eliminand riscul ca de multe ori sa imi fie inoculate anumite idei/informatii.

Va rog sa va sprijiniti copiii, dar sa o faceti corect si ajutorul pe care il oferiti prin meditatii sa fie completat de educare comportamentului si incurajarea acestora de a cauta si singuri sa se descurce (cand zic "copiii" ma refer si la nepoti, verisori, fini etc.).

Nu sunt impotriva meditatiilor (decat daca devin un obicei, in loc sa fie o solutie temporara), ci doar impotriva ingradirii capacitatilor incredibile pe care le poseda copiii.

Nu ii lasati sa devina lenesi (pentru ca daca ii obisnuiti doar cu ajutoare le veti face foarte mare rau pe viitor; cand vor da piept cu adevarata viata se vor trezi vulnerabili, iar voi-parintii- nu veti fi mereu acolo pentru ei- asta e, toti murim), ci ajutati-i sa isi depaseasca limitele si sa vada ca daca vor, chiar pot.

Vom avea nevoie, in viitor, de oameni capabili sa gandeasca, sa analizeze, sa creeze, independenti si siguri pe ei.
Vom avea nevoie de caractere puternice, nu de oameni slabi si incapabili sa se descurce fara ajutorul altora.
Ascultati-i si invatati cum sa ii motivati!
Va rog, formati viitori lideri si viitoare modele de urmat, deoarece pentru fiecare copil responsabili de ceea ce acesta devine sunt parintii!
(cand o sa auziti si cand o sa va plangeti de "tinerii din ziua de maine" sa va aduceti aminte cine i-a crescut si cine i-a educat).

Un comentariu:

Cornel Vlad spunea...

IMI PLACE

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...