05 ianuarie 2013

Pasari ce mor pe limba lor

Femeia a fost invatata dintotdeauna sa isi ascunda sexualitatea.
Ea trebuie sa acopere, sa se rusineze, sa fie neprihanita si sa portretizeze idealul feminin angelic care a inspirat si a dominat in operele de arta (de orice fel): blonda cu ochi albastri- nu pentru ca barbatii prefera blondele, ci pentru ca asa ar arata inocenta, ingerul (si era nevoie de antiteza: el fiind de cele mai multe ori brunet cu ochii negri, yin si yang).

Femeia nu avea voie sa fie senzuala dincolo de ochii sotului si, uneori, nici in fata acestuia, daca fortam limitele educatiei prea "bisericesti" din trecut (si pe alocuri si din prezent). Sexul era rusinos si necesar doar procreeri, iar femeia nu avea (ne)voie sa se bucure de vreo placere trupeasca, deoarece putea sa cada in pacat, ori in spatele pacatului se afla diavolul.

Femeia nu trebuia sa se arate mai desteapta decat barbatul. Meritele sale nu erau recunoscute, nu avea voie sa se educe si sa isi dedice timpul altor lucruri in afara de casa, cratita si copii (tot aud voci masculine ce subliniaza faptul ca nu sunt prea multe nume de femei printre oamenii de stiinta, scriitori, pictori, compozitori etc.; ignoranti care nu stiu istorie si nu inteleg cat de acut a fost misoginismul in secolele trecute si cat de diminuat a fost rolul femeii in viata sociala).

Femeia sta in spate pana si in biserica, pentru ca nu trebuie sa se afle in fata si sa ispiteasca preotul, ori barbatii veniti la slujba. (pana si iconostatul prezent la altarele ortodoxe se spune ca avea rolul de a feri ochii preotului de vreo ispita prezenta in biserica)

Eva este consemnata ca fiind cea care l-a impins in pacat pe Adam. (nu ca el, saracutul, nu ar fi dispus de constiinta proprie si ca ar fi putut foarte usor sa refuze; nu tin mine sa ii fi pus vreun pistol la tampla, ori sa il ameninte in vreun fel)

Femeia a fost bagata in toate ungherele, privata de drepturi, interzisa in orice se putea etc.. Toate acestea nu pentru ca ar fi in vreun fel inferioara, ci pentru ca are capacitatea sa domine, sa stapaneasca si sa rasuceasca pe degete orice (isi) doreste cu adevarat. (in spatele barbatilor puternici se afla intotdeauna femei si consemnarile din istorie fac dovada acestui lucru)

In Caderea Constantinopolului (de Vintila Corbul) marea incercare a fost uciderea femeii iubite, pentru a dovedi ca nu exista nicio slabiciune care ar putea sa afecteze drumul spre victorie.

Atatea exemple, atatea simboluri, atatea dovezi si totusi astazi femeia se lasa ingenuncheata. Si macar daca i-ar face asta cine se simte amenintat... dar o face tot femeia.

Ea este cea care o numeste curva pe cea asemeni ei, doar pentru ca cealalta a avut mai mult curaj si poate ca a indraznit sa isi traiasca simtirile.
Ea o arata cu degetul pe cea care urca scarile succesului si spune ca sigur a schimbat multe perne pe fiecare treapta, chiar daca aceasta din urma se dovedeste a fi totusi demna din punct de vedere intelectual si ca, indiferent, de barfele aparute in spatele drumului sau ceea ce poate sa faca se potriveste cu ceea ce este.
Ea naste cele mai perfide povesti despre cealalta si tot ea se arata cea mai jignita de comportamentul "indecent" al suratelor.
Ne tragem in jos si ne dam in cap una alteia, judecandu-ne si invidiindu-ne, cand ar trebui sa ne incurajam si sa ne ajutam.

Si atunci barbatul cum sa nu ne desconsidere si sa nu se bucure ca i se face un favor, daca el nici macar nu e nevoit sa se agite sa traga limite- o fac tot femeile unele impotriva celorlalte?!

Atata maiestrie si gingasie in purtatoarele de cromozomi XX (perfectiune si putere: „Gena care asigură imunitatea e situata pe cromozomul X. Avand doi cromozomi X, femeia are automat sanse duble la un sistem imunitar puternic.“ MARIA PUIU, profesor genetica UMF Timisoara) si totusi atata venin...


Pasari ce mor pe limba lor...

Pacat... dar pana cand?


Schimbarea incepe de la fiecare dintre noi. Noi suntem cele care trebuie sa ne controlam vorbele, prejudecatile si care sa incurajam evolutia si progresul femeii in societate.

Am incredere in voi!

MSZ

P.S.: Inca traim intr-o lume indobitocita si nu facem nimic daca stam cu mainile in san si asteptam sa se urneasca altii din loc:

Cele mai periculoase țări pentru femei
Conform unui raport al fundației TrustLaw, în 2011 cele mai periculoase țări pentru femei erau:
1. Afganistan
probabilitatea de a muri la facere este de 1 din 11
87% sun analfabete
70-80% din fete sunt măritate cu forța

2. Republica Democrată Congo
cca 1.150 de femei sunt violate pe zi
57% din femeile gravide sunt anemice

Niciun comentariu:

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...