06 februarie 2013

Bunatatea incepe cu tine

Mi-am adus aminte, faptul ca acum ceva ani, in Mangalia, mi s-a atras atentia cum ca una dintre prietenele mele nu este o companie prea indicata pentru o fata cuminte ca mine, deoarece ea are o alta imagine si lumea o sa ma considere la fel.

Raspunsul meu a fost simplu: "nu ma intereseaza oamenii care ma judeca fara sa ma cunoasca".

Nici astazi nu imi plac cei care emit pareri preconcepute despre cineva, doar pentru ca au auzit de la terti, sau pentru ca l-au vazut intr-o anumita companie. Eu, una,  aleg omul dupa sufletul meu si dupa ceea ce vad eu in sufletul sau (ca vad bine sau ca de cele mai multe ori sunt oarba, e problema mea).Nu pot sa stiu eu ce i-au facut cei ce il vorbesc, de a actionat intr-un fel sau altul. Si, pana la urma, nici eu nu sunt perfecta. Si eu ma comport cu oamenii diferit: pe unii nu ii bag in seama, pe altii ii bag prea mult si fiecare ma vede altfel. Niciunul nu are dreptate si totusi niciunul nu se insala.

Un om nu este o stiinta exacta, nu este un tipar usor de incadrat si de definit, un calcul matematic precis unde stii ca variabila x, cu necunoscuta y au formula z si de acolo e clar ca nu poti sa obtii decat un singur rezultat, incontestabil. M-au surprins atatia oamenii pe care ii credeam intr-un fel sau altul, incat nu mai sunt sigura de nimeni. Insa, incerc sa ii iubesc, sa ii iert si sa ii accept pe toti.

Stiu, este o prostie, dar altfel nu as suporta sa ma stiu.

Uneori chiar ma gandesc ca din moment ce eu i-as cataloga dupa auzite, este perfect normal ca ei sa se comporte ca atare si ca cea care trebuie sa fie invinuita sunt eu, nu persoana pe care eu am disecat-o fara a o cunoaste.

Se spune ca ceea ce zice Suzie despre Sally spune mai multe despre Sally, decat despre Suzie. Sunt de acord, subscriu si subliniez de trei ori. Cine suntem noi sa judecam?

Da, este foarte posibil ca o persoana sa aiba o moralitate indoielnica si un comportament execrabil, dar pana nu aflam motivele ce au facut-o sa fie asa, nu avem voie sa condamnam.

Intr-adevar, a fi rau este o alegere si toti avem la indemana si varianta bunatatii, insa daca nu iti este pe plac un om, este suficient sa te indepartezi de el. Nu are nicio logica sa te apuci sa-l vorbesti in stanga si in dreapta, daca nimeni nu iti cere amanunte. Iar daca ti se cer amanunte, adu-ti aminte sa repeti, de cel putin 3 ori, ca vorbesti din experienta ta, iar trairea ta este una personala, ce nu are caracter si aplicabilitate universal.

Pastreaza-ti masura in cuvinte si adu-ti aminte ca totul este relativ si nimic, in afara de moarte, nu este sigur pe acest pamant.

Bunatatea incepe de la tine, inainte de a avea pretentia sa o ceri altora!


A voastra,
MSZ


 http://www.feminis.ro/bloguri/Marina_Zanfir/fara-categorie/bunatatea-incepe-cu-tine-2882

Niciun comentariu:

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...