07 martie 2013

Cat poti, ca Femeie, sa iubesti?

         Si totusi un adevar nu pot sa nu remarc ( care mi-a tot fost ilustrat, disputat si expus in ultima vreme): Ati observat ca, mai degraba, barbatii aleg sa se sinucida din dragoste, decat femeile?


                 Oricat am incercat sa ma contrazic cu barbati care imi evidentiau ca in ceea ce priveste patosul, in iubire, ei il traiesc mai profund, ca poeziile, romanele, piesele de teatru, tablourile etc. sunt dovada vie a faptului ca sensibilitatea lor poate ajunge la extreme periculoase... n-am reusit sa le gasesc prea multe argumente (le-am dat exemplele unor eroine de „poveste”, pana cand eu, singura, am realizat ca sunt personaje de fictiune, tot de catre barbat conturate: Anna Karenina, Ana a lui Ion, Julieta etc.).


                   Da, barbatii poate ca traiesc iubirea mai profund si poate ca in momentul in care cu adevarat se indragostesc infrunta orice, oricat, oricand (cate razboaie n-au izbucnit de la dorinta de a avea o anumita femeie), dar nu cred ca femeia poate fi acuzata ca nu iubeste la fel de intens, doar pentru ca nu isi sfarseste durerea iubirii neimplinite intr-un act sinucigas, ori in prea multe compozitii muzicale, romane, poezii etc.. Sa nu uitam totusi ca femeia a fost subjugata si ca educatia nu i-a fost accesibila pana de curand, asadar fiind 'buna' doar de tinut casa si crescut copii este firesc ca n-a avut timp sa isi manifeste sensibilitatea prin arta.

                    Nu trebuie sa fie acuzata de lipsa de intensitate in simtire, deoarece femeia, biologic vorbind, este cea care da viata, cea care incearca sa creasca si sa protejeze viata, asadar sinuciderea ii este complet nenaturala... Si poate ca femeia, in momentul cand urca toate culmile disperarii, in loc sa isi curme firul vietii, cade in ispita sperantei fara de cuget si cauta sa lupte pana la nebunie pentru iubire.


                   Poate ca sunt mai putine sinucigase din amor, dar cu siguranta sunt mai pline ospiciile de nebune din/de dragoste.


                 Femeia nu mai apuca sa aiba luciditatea sinuciderii (precum barbatul Cioran o mentiona:
Nu ne sinucidem intr-un acces de dementa,ci dimpotriva, intr-un acces de luciditate.”), pentru ca ajunge in extrema cealalta: nebunia pana la sfarsit. Ca yin si yang, barbatul si femeia isi plaseaza trairile la extreme diferite: unul alege moartea voita, cealalta alege pierderea mintilor. Fiecare este capabil sa iubeasca intens, chiar daca se manifesta diferit.


                Asadar, da, si Femeia este capabila de sacrificiul suprem din iubire, chiar daca pe acesta alege sa il plateasca pentru tot restul zilelor sale.La multi ani, Femeie! Ramai puternica, mereu!

Cu drag,
MSZ


http://www.feminis.ro/bloguri/Marina_Zanfir/fara-categorie/cat-poti-ca-femeie-sa-iubesti-2901

Niciun comentariu:

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...