Treceți la conținutul principal

Mirajul facebook

Facebook-ul suplineste nevoia noastra de a ne striga adevarurile, credintele si principiile in gura mare, astfel incat sa ajunga la urechile tuturor. Ne ofera o paleta mai larga de oameni carora putem sa le impartasim din "intelepciunea" noastra si asta ne da senzatia ca vom reusi noi sa schimbam si sa educam societatea.

Nu este asa, pentru ca tot ceea ce facem este sa tipam unii catre ceilalti seturi de convingeri, siguri fiind de faptul ca al nostru este cel care se afla in proportie de cel putin 80% pe calea adevarului universal.

In rest, dovedim ca suntem swingeri si voyeuri la nivel relational: ne place sa vedem, sa stim, sa ne hranim curiozitatea si sa facem comparatia cu vietile si parerile celorlati, in aceeasi masura in care ne place sa aratam unde suntem, ce suntem, ce facem si ce gandim. Strict din necesarul de a ne gadila orgoliul. Strict din nevoia de a ne confirma pozitia in societate.

A devenit facebook-ul un instrument de a trezi oftica si gelozie in ceilalti (pune poza aia ca sa vada ala, da check-in acolo ca sa stie X etc.). In loc sa comunicam, sa ne cunoastem, sa ne intelegem si sa incercam sa ne cladim o societate frumoasa, jucam teatru, ne atacam pana la paroxism si ne scoatem ochii.
Cand ne intalnim in realitate, ne facem ca nu ne cunoastem.
Cand ne uitam la viata noastra, ne dam seama ce scenarii fictive ajungem sa traim atrasi de mirajul virtualului, pentru ca ne prefacem atat de mult ca suntem ceea ce nu suntem, incat altii ajung sa ne creada altceva decat realitatea le-ar putea-o demonstra- in spatiul virtual, de cele mai multe ori, incercam sa fim ceea ce ne dorim sa fim, nu ceea ce chiar suntem.

Am schimbat doar locul in care ne falim cu ceea ce nu avem si ceea ce nu suntem. Am extins aria de manifestare a rautatilor si a sarcasmului: mastile pe care le purtam crezand ca o sa ii facem pe ceilalti sa se teama de noi si, astfel, sa nu ne atace.

Nimic din ceea ce am scris nu imi reneg mie. Si eu ma fac vinovata de multe dintre cele pe care le-am expus in randurile de mai sus.


MSZ

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

... si iti multumesc

Nu ti-am inteles absenta. Nu ti-am cunoscut prezenta. Surd ai fost rugamintilor mele si mut te-au gasit dorintele mele. Ai secatuit pana cand m-ai transfigurat. Ai luat pana cand m-ai lasat a nimanui... Si iti multumesc!

Acum am inteles sa iti fiu recunoscatoare. Fara durerea ce atunci ai sadit-o in mine nu ar fi rasarit nicicand cea care astazi stie. Am invatat sa ma tin completa in lipsa oricui, pentru ca oricum imi apartin mie in totalitate. Am putut sa ma intregesc prin mine si cu mine, in strigate infundate in perne noaptea, in lacrimi siroaie dimineata, in dupa-amiezi lipsite de vlaga. Pana cand in acea zi, neasteptata, dar indelung ceruta, m-am privit in oglinda si am hotarat sa ma opresc si sa incep sa ma iubesc. Mi-am privit ochii grei de atatea nevazute si am inteles ca sunt frumosi, ca merita lumina, nu intuneric. Nu mai eram o straina, nu mai fugeam de mine. Ma recunosteam, in sfarsit. Eram eu in spatelel tuturor schimbarilor fizicie, eram mai autentica decat am vazut pan…

Efeminarea barbatului

Nu stiu ce-or pune astia in mancare, de la o vreme incoace, dar simt ca e prea mare cantitatea de estrogen pe care o ingereaza urmasii lui Adam. Nu voi vorbi despre "fashion" sau mersul la cosmetica, mi se pare ca aici ne raportam la bun-gust si sfidarea ridicolului - o balanta care, daca stii sa o tii in echilibru, iti subliniaza masculinitatea, in niciun caz nu ti-o anuleaza.

Eu la comportament observ dereglari hormonale. Acum, ei asteapta sa fie curtati, invitati si vanati. Au cam apus zilele in care rolul decisiv al cuceritorului era jucat de El. Cati mai stiu sa ia fraiele din mana femeii si sa isi asume rolul de conducator, in timp ce ea are responsabilitatea de a-i fi copilot? Sa ii deschizi portiera. Sa o ajuti sa isi dea haina jos, cand sunteti intr-un local. Sa ii tragi scaunul ca sa se aseze la masa, nu sa cada. Sa o intrebi ce vrea sa isi comande si sa vorbestu tu cu ospatarul. Sa ii tii usa deschisa la plecare, dar sa stii ca tu intri primul. Sa ii saruti mana …

Ca intotdeauna despre noi

Iubeste-ma inca o data. Inca o noapte. Inca o viata. Inca pe atat. Inca si acum. Iubeste-ma fara sa stiu de ce, fara sa intreb de cand, fara sa stiu pe unde ma poate duce felul tau de-a fi.

De-am sti ce ne aduce soarta sa ne prefacem ca putem sa tragem galaxiile mai aproape, sa aprindem stelele ziua pe cer. Sa ma imbratisezi ca atunci, ca nicicand, ca oricand. Sa ma saruti ca niciodata. Sa te privesc la fel, mereu.

Mi-e drag, iubitul meu, sa-ti simt buzele cum ma infierbanta si mainile cum ma aprind. Ti-as spune tot ce nu pot pronunta. As scrie litere neinventate. M-as desfasura pe pielea ta.

Mi-e pofta sa iti simt parfumul. Adorm cu rasuflarea ta. Te stiu si ma simt linistita. Te ating si ma prefac in noi. Ma dizolv si ma dezvolt pe conjugari distincte. Invat pluralul dintr-o uniune sacra.

Prin tine, acum, ma vad mai bine. In ochii tai se oglindeste intreg sufletul meu. Zambesc si iti sunt fericita. Cu tine stiu, astazi, cum se traieste viata in doi. - MSZ