04 mai 2013

Estetica iubirii

Se poate afirma cu tarie ca nu suntem in stare sa ne controlam sentimentele si aparitia acestora si ca iubirea apare pur si simplu, fara a fi o manifestare a propriei vointe. Dragostea tine doar de simtire, ci nu de sentimentul datoriei.

Nietzche spunea ca ceea ce facem din dragoste se situeaza dincolo de bine si de rau, dar am putea sa mergem mai departe si sa afirmam ca iubirea este binele insusi. Iubirea nu poate fi o datorie morala, atata timp cat privim datoria ca pe o constrangere, ci este morala prin sine insasi. Kant afirma ca “Ceea ce facem din constrangere, nu facem din dragoste” si la fel de bine sa aplica si reciproca.

Putem in schimb sa abordam iubirea ca pe o virtute(o libertate) ce sta sub semnul binelui. Intreaga noastra existenta publica si privata si relatiile din viata noastra, fie ele familiale, profesionale, isi au valoarea in dragostea pe care o primim si pe care o daruim. Si este bine de stiut ca dragostea nu se comanda, ci ea este cea care comanda.

Numai actiunile pot fi comandate, morala indicand indeplinirea din datorie a acelorasi actiuni pe care din dragoste le-am indeplini independent de datorie. Kant spune despre iubire ca nu este un comandant, ci este un ideal.

Nu ne nastem virtuosi, ci reusim ca prin educatie, politete, morala si iubire sa devenim astfel. Politetea este morala in stadiul incipient, in momentul in care o aplicam prin imitatie. Cu ajutorul educatiei si a insusirii acesteia, ne indepartam de modelul imitativ al politetii si ne indreptam mai sus catre morala si importanta ei.
Morala se dovedeste a fi la randul sau tot o aparenta, o forma de imitatie, de data aceasta a iubirii. Daca maxima datoriei este sa actionam ca si cum am iubi, inseamna ca a actiona moral inseamna a actiona ca atunci cand iubim. Morala este cea care face posibila si elibereaza iubirea, cea care se naste din politete si tinde spre iubire. Si daca omul devenit virtuos nu mai poate sa actioneze ca si cand ar fi virtuos, si are loc o eliberare a moralei fata de politete, la fel si dragostea care depaseste stadiul moralei ne elibereaza. (Iubeste si fa ce vrei Sf. Augustin)

Fara iubirea de dragoste suntem pierduti. Iubesti dragostea sau nu iubesti nimic, iubesti dragostea sau esti pierdut. Fara iubirea virtutile noastre acestea nu ar mai insemna nimic, pentru ca morala decurge mai mult din sentiment decat din logica, mai degraba din inima decat din ratiune. Avem nevoie de morala doar in lipsa iubirii, dar in acelasi timp nu putem sa resimtim aceasta necesitate decat prin putina dragoste.

Raportata la morala, la datorie, la lege iubirea este cea mai importanta, este inceputul si sfarsitul oricarei virtuti. Daca iubirea nu ar fi anterioara moralei, nu am putea sa mai aflam ceva despre morala. Iubirea este cea care o elibereaza. Iubirea este cea care o face posibila. Iubirea este cea spre care morala tinde.
Iubirea este alfa si omega tuturor virtutilor. Nu poti alege dragostea din moment ce nu iti poti alege dorinta, dar dorinta isi schimba obiectul, daca nu chiar natura, iar dragostea transforma si ne transforma.

Niciun comentariu:

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...