Treceți la conținutul principal

Estetica iubirii

Se poate afirma cu tarie ca nu suntem in stare sa ne controlam sentimentele si aparitia acestora si ca iubirea apare pur si simplu, fara a fi o manifestare a propriei vointe. Dragostea tine doar de simtire, ci nu de sentimentul datoriei.

Nietzche spunea ca ceea ce facem din dragoste se situeaza dincolo de bine si de rau, dar am putea sa mergem mai departe si sa afirmam ca iubirea este binele insusi. Iubirea nu poate fi o datorie morala, atata timp cat privim datoria ca pe o constrangere, ci este morala prin sine insasi. Kant afirma ca “Ceea ce facem din constrangere, nu facem din dragoste” si la fel de bine sa aplica si reciproca.

Putem in schimb sa abordam iubirea ca pe o virtute(o libertate) ce sta sub semnul binelui. Intreaga noastra existenta publica si privata si relatiile din viata noastra, fie ele familiale, profesionale, isi au valoarea in dragostea pe care o primim si pe care o daruim. Si este bine de stiut ca dragostea nu se comanda, ci ea este cea care comanda.

Numai actiunile pot fi comandate, morala indicand indeplinirea din datorie a acelorasi actiuni pe care din dragoste le-am indeplini independent de datorie. Kant spune despre iubire ca nu este un comandant, ci este un ideal.

Nu ne nastem virtuosi, ci reusim ca prin educatie, politete, morala si iubire sa devenim astfel. Politetea este morala in stadiul incipient, in momentul in care o aplicam prin imitatie. Cu ajutorul educatiei si a insusirii acesteia, ne indepartam de modelul imitativ al politetii si ne indreptam mai sus catre morala si importanta ei.
Morala se dovedeste a fi la randul sau tot o aparenta, o forma de imitatie, de data aceasta a iubirii. Daca maxima datoriei este sa actionam ca si cum am iubi, inseamna ca a actiona moral inseamna a actiona ca atunci cand iubim. Morala este cea care face posibila si elibereaza iubirea, cea care se naste din politete si tinde spre iubire. Si daca omul devenit virtuos nu mai poate sa actioneze ca si cand ar fi virtuos, si are loc o eliberare a moralei fata de politete, la fel si dragostea care depaseste stadiul moralei ne elibereaza. (Iubeste si fa ce vrei Sf. Augustin)

Fara iubirea de dragoste suntem pierduti. Iubesti dragostea sau nu iubesti nimic, iubesti dragostea sau esti pierdut. Fara iubirea virtutile noastre acestea nu ar mai insemna nimic, pentru ca morala decurge mai mult din sentiment decat din logica, mai degraba din inima decat din ratiune. Avem nevoie de morala doar in lipsa iubirii, dar in acelasi timp nu putem sa resimtim aceasta necesitate decat prin putina dragoste.

Raportata la morala, la datorie, la lege iubirea este cea mai importanta, este inceputul si sfarsitul oricarei virtuti. Daca iubirea nu ar fi anterioara moralei, nu am putea sa mai aflam ceva despre morala. Iubirea este cea care o elibereaza. Iubirea este cea care o face posibila. Iubirea este cea spre care morala tinde.
Iubirea este alfa si omega tuturor virtutilor. Nu poti alege dragostea din moment ce nu iti poti alege dorinta, dar dorinta isi schimba obiectul, daca nu chiar natura, iar dragostea transforma si ne transforma.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

... si iti multumesc

Nu ti-am inteles absenta. Nu ti-am cunoscut prezenta. Surd ai fost rugamintilor mele si mut te-au gasit dorintele mele. Ai secatuit pana cand m-ai transfigurat. Ai luat pana cand m-ai lasat a nimanui... Si iti multumesc!

Acum am inteles sa iti fiu recunoscatoare. Fara durerea ce atunci ai sadit-o in mine nu ar fi rasarit nicicand cea care astazi stie. Am invatat sa ma tin completa in lipsa oricui, pentru ca oricum imi apartin mie in totalitate. Am putut sa ma intregesc prin mine si cu mine, in strigate infundate in perne noaptea, in lacrimi siroaie dimineata, in dupa-amiezi lipsite de vlaga. Pana cand in acea zi, neasteptata, dar indelung ceruta, m-am privit in oglinda si am hotarat sa ma opresc si sa incep sa ma iubesc. Mi-am privit ochii grei de atatea nevazute si am inteles ca sunt frumosi, ca merita lumina, nu intuneric. Nu mai eram o straina, nu mai fugeam de mine. Ma recunosteam, in sfarsit. Eram eu in spatelel tuturor schimbarilor fizicie, eram mai autentica decat am vazut pan…

Efeminarea barbatului

Nu stiu ce-or pune astia in mancare, de la o vreme incoace, dar simt ca e prea mare cantitatea de estrogen pe care o ingereaza urmasii lui Adam. Nu voi vorbi despre "fashion" sau mersul la cosmetica, mi se pare ca aici ne raportam la bun-gust si sfidarea ridicolului - o balanta care, daca stii sa o tii in echilibru, iti subliniaza masculinitatea, in niciun caz nu ti-o anuleaza.

Eu la comportament observ dereglari hormonale. Acum, ei asteapta sa fie curtati, invitati si vanati. Au cam apus zilele in care rolul decisiv al cuceritorului era jucat de El. Cati mai stiu sa ia fraiele din mana femeii si sa isi asume rolul de conducator, in timp ce ea are responsabilitatea de a-i fi copilot? Sa ii deschizi portiera. Sa o ajuti sa isi dea haina jos, cand sunteti intr-un local. Sa ii tragi scaunul ca sa se aseze la masa, nu sa cada. Sa o intrebi ce vrea sa isi comande si sa vorbestu tu cu ospatarul. Sa ii tii usa deschisa la plecare, dar sa stii ca tu intri primul. Sa ii saruti mana …

Ca intotdeauna despre noi

Iubeste-ma inca o data. Inca o noapte. Inca o viata. Inca pe atat. Inca si acum. Iubeste-ma fara sa stiu de ce, fara sa intreb de cand, fara sa stiu pe unde ma poate duce felul tau de-a fi.

De-am sti ce ne aduce soarta sa ne prefacem ca putem sa tragem galaxiile mai aproape, sa aprindem stelele ziua pe cer. Sa ma imbratisezi ca atunci, ca nicicand, ca oricand. Sa ma saruti ca niciodata. Sa te privesc la fel, mereu.

Mi-e drag, iubitul meu, sa-ti simt buzele cum ma infierbanta si mainile cum ma aprind. Ti-as spune tot ce nu pot pronunta. As scrie litere neinventate. M-as desfasura pe pielea ta.

Mi-e pofta sa iti simt parfumul. Adorm cu rasuflarea ta. Te stiu si ma simt linistita. Te ating si ma prefac in noi. Ma dizolv si ma dezvolt pe conjugari distincte. Invat pluralul dintr-o uniune sacra.

Prin tine, acum, ma vad mai bine. In ochii tai se oglindeste intreg sufletul meu. Zambesc si iti sunt fericita. Cu tine stiu, astazi, cum se traieste viata in doi. - MSZ