Treceți la conținutul principal

Reglementarea juridica a iubirii

Vreau reglementarea notiunii de casatorie contemporana prin care aceasta sa se relizeze pe baza contractului verbal. Adica, daca din punct de vedere juridic deja intelegerile verbale se recunosc in instanta, cat timp exista martori ai acestora, mi se pare perfect normal ca acelasi lucru sa se intample si in cadrul casatoriei.

Pana la urma de ce semnezi contractul, scuze certificatul, de casatorie? Pentru ca legatura voastra spirituala sa aiba garantie juridica in cazul in care unul dintre voi decide sa il las pe celalalt cu ochii in soare. Sa nu uitam ca institutia casatoriei a fost gandita ca un contract social, politic, economic, in niciun caz unul sentimental. Pentru sentimente nu vei avea niciodata garantie si niciun om nu poate sa se angajeze prin semnatura ca il va iubi vesnic pe celalalt. Acesta este doar un aspect ce tine de intrinsec. Semnatura de pe certificat garanteaza ca iti vei indeplini anumtie obligatii preponderent pecunaire, fata de partener.

Asadar, mi s-ar parea normal ca aceasta casatorie sa se incheie doar in fata lui Dumnezeu, Buddah, Allah, tabloului bunicilor, marii, stancii, copacului etc. (orice are valoare spirituala pentru cei doi), iar pe baza filmarilor si a martorilor, in caz de „Doamne fereste!” sa se judece procesul de divort ca si cum ar fi fost casatoriti legal.

Pana la urma, in ziua de astazi orice achizitie faceti in doi se poate factura pe numele amandurora, deci nu inteleg teama de a fi lasat pe drumuri, daca nu existe obligatia legala ca la sfarsitul casatoriei instanta sa decida partajul.

O astfel de reglementare stiu ca nu ar fi posibila, pentru ca Omului ii este extrem de frica de angajamentul verbal. Este scuza lui principala: n-am semnat nimic, daca zic maine una sau alta nu reprezinta nimic fara iscalitura mea. Asta ar insemna ca si „dragii” nostri parlamentari ar trebui sa fie trasi la raspundere pentru nerespectarea juramantului cu mana pe Biblie, de la investirea in funnctie. Ce juramant, ca nu au semnat nimic, pana la urma, nu? Si de aici la scara larga nimeni nu este, oricum, tras la raspundere pentru nerespectarea cuvintelor date.

In trecut, a nu-ti respecta cuvantul era odios si te scotea in afara societatii. Un om fara cuvant, nu valora nimic. Azi, a avea cuvant nu mai valoreaza aproape nimic.

MSZ

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

... si iti multumesc

Nu ti-am inteles absenta. Nu ti-am cunoscut prezenta. Surd ai fost rugamintilor mele si mut te-au gasit dorintele mele. Ai secatuit pana cand m-ai transfigurat. Ai luat pana cand m-ai lasat a nimanui... Si iti multumesc!

Acum am inteles sa iti fiu recunoscatoare. Fara durerea ce atunci ai sadit-o in mine nu ar fi rasarit nicicand cea care astazi stie. Am invatat sa ma tin completa in lipsa oricui, pentru ca oricum imi apartin mie in totalitate. Am putut sa ma intregesc prin mine si cu mine, in strigate infundate in perne noaptea, in lacrimi siroaie dimineata, in dupa-amiezi lipsite de vlaga. Pana cand in acea zi, neasteptata, dar indelung ceruta, m-am privit in oglinda si am hotarat sa ma opresc si sa incep sa ma iubesc. Mi-am privit ochii grei de atatea nevazute si am inteles ca sunt frumosi, ca merita lumina, nu intuneric. Nu mai eram o straina, nu mai fugeam de mine. Ma recunosteam, in sfarsit. Eram eu in spatelel tuturor schimbarilor fizicie, eram mai autentica decat am vazut pan…

Efeminarea barbatului

Nu stiu ce-or pune astia in mancare, de la o vreme incoace, dar simt ca e prea mare cantitatea de estrogen pe care o ingereaza urmasii lui Adam. Nu voi vorbi despre "fashion" sau mersul la cosmetica, mi se pare ca aici ne raportam la bun-gust si sfidarea ridicolului - o balanta care, daca stii sa o tii in echilibru, iti subliniaza masculinitatea, in niciun caz nu ti-o anuleaza.

Eu la comportament observ dereglari hormonale. Acum, ei asteapta sa fie curtati, invitati si vanati. Au cam apus zilele in care rolul decisiv al cuceritorului era jucat de El. Cati mai stiu sa ia fraiele din mana femeii si sa isi asume rolul de conducator, in timp ce ea are responsabilitatea de a-i fi copilot? Sa ii deschizi portiera. Sa o ajuti sa isi dea haina jos, cand sunteti intr-un local. Sa ii tragi scaunul ca sa se aseze la masa, nu sa cada. Sa o intrebi ce vrea sa isi comande si sa vorbestu tu cu ospatarul. Sa ii tii usa deschisa la plecare, dar sa stii ca tu intri primul. Sa ii saruti mana …

Ca intotdeauna despre noi

Iubeste-ma inca o data. Inca o noapte. Inca o viata. Inca pe atat. Inca si acum. Iubeste-ma fara sa stiu de ce, fara sa intreb de cand, fara sa stiu pe unde ma poate duce felul tau de-a fi.

De-am sti ce ne aduce soarta sa ne prefacem ca putem sa tragem galaxiile mai aproape, sa aprindem stelele ziua pe cer. Sa ma imbratisezi ca atunci, ca nicicand, ca oricand. Sa ma saruti ca niciodata. Sa te privesc la fel, mereu.

Mi-e drag, iubitul meu, sa-ti simt buzele cum ma infierbanta si mainile cum ma aprind. Ti-as spune tot ce nu pot pronunta. As scrie litere neinventate. M-as desfasura pe pielea ta.

Mi-e pofta sa iti simt parfumul. Adorm cu rasuflarea ta. Te stiu si ma simt linistita. Te ating si ma prefac in noi. Ma dizolv si ma dezvolt pe conjugari distincte. Invat pluralul dintr-o uniune sacra.

Prin tine, acum, ma vad mai bine. In ochii tai se oglindeste intreg sufletul meu. Zambesc si iti sunt fericita. Cu tine stiu, astazi, cum se traieste viata in doi. - MSZ