15 octombrie 2013

Eticheta in discutii

Eticheta in discutii

De cele mai multe ori uitam ca manierele se aplica si temelor, ori subiectelor pe care le abordam in momentele in care dezbatem impreuna cu semenii nostri. Tin minte ca, in clasa a IX-a, am avut o profesoara din SUA, de la Corpul Pacii, care ne-a spus ca exista 3 tabuuri in dialogul americanilor: religia, politica si veniturile.

Intr-o societate atat de complexa si de cosmopolita, cred ca este cea mai inteleapta alegere de nealegere. Ori de cate ori cineva doreste sa initieze o discutie pe baza unuia dintre subiectele mai sus enumerate, incerc fie o generalizare a temei, fie evitarea sa completa. De ce? Nu suntem toti suficient de evoluati incat sa putem sa purtam conversatii civilizate pe diferente de opinie.

Ma intriga capacitatea omului de a-si iesi din matca atunci cand celalalt nu impartaseste aceeasi viziune si ingustimea gandirii sale care nu vrea sa accepte ca traim intr-un Univers in care orice poate fi posibil.

Flexibilitatea mintii, care se subordoneaza prea usor subconstientului si tinde sa se lase absorbita de catre acesta, va fi primul indicator al faptului ca am reusit sa evoluam pe scara sociala.

Pana atunci, cred ca intre noi si maimuta, ramane doar veriga lipsa si nu avem sanse sa stim sa ne gestionam singuri libertatea si viata. Trist, dar inca ne este necesara "domesticirea". Lasati de capul nostru riscam sa ni-l pierdem. Dovada: liderii pe care ii alegem spre calauzire. Vorbesc de la sine exemplele de pe mapamond si sustin evident teoria conform careia prostii sunt mai multi...si mai au si dreptul de-a alege.

Morala este alta: nu lasati tampitii sa va conduca inspre discutiile de la care am pornit scrierea, va vor bate cu experienta acumulata in domeniul idioteniei (si nu numai). Veti pierde timp, nervi si nu va veti alege cu absolut nimic. Cautati, in preajma voastra, sa generati dialoguri doar cu persoanele care au ceva de spus si stiu ceea ce spun. Nu degeaba, uneori, tacerea e de aur. - MSZ

Niciun comentariu:

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...