Treceți la conținutul principal

Cursa înarmărilor

Cursa înarmărilor definește competiția dintre două, sau mai multe state pentru atingerea superiorității militare. În timpul Războiului Rece, mai ales în domeniile aerospațial și nuclear, marile puteri ale lumii au încercat asiduu să își creeze adevarate colecții de arme și de echipament militar, pentru a descuraja orice potențial adversar și pentru a încerca să domine scena politică actuală.

Eforturile economice se îndreaptă, mai degrabă, spre acest domeniu, decât spre altele, pentru că toate războaiele de până acum au dovedit că securitatea statului este mai importantă decât orice alte programe de guvernare.

Omul, în starea sa naturală, a ales să se asocieze și să își conserve bunurile și viața din momentul în care și-a dat seama că orice efort al lui pentru supraviețuire (procurarea mâncării, adapostul etc.) poate fi umbrit de atacurile unui altuia mai puternic și că, înainte de orice, trebuie să fie capabil să se protejeze.

Unul dintre cei mai mari și mai avansați producători de tehnologie militară sunt Statele Unite ale Americii. Potrivit Dayton Business Journal, până în 2011 multe dintre țările din Orientul Mijlociu au ajuns să fie cumpăratori fideli ai acestora. Arabia Saudită, Egipt, Iraq, Pakistan și Turcia pompează miliarde de dolari pentru achiziționarea sistemelor militare de la Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman și Raytheon.

Raportul pentru Serviciul de Cercetare Congresional a oferit următoarele date despre topul țărilor care fac investiții în echipamentele de apărare, din perioada 2007-2010 :

1. Arabia Saudită – achiziții de 13,8 miliarde (mld.) de dolari
2. Emiratele Arabe Unite – achiziții de 10,4 mld. de dolari
3. Egipt – achiziții de 7,8 mld. de dolari
4. Taiwan – achiziții de 6,6 mld. de dolari
5. Australia – achiziții de 6,4 mld. de dolari
6. Iraq – achiziții de 5,6 mld. de dolari
7. Pakistan – achiziții de 4,1 mld. de dolari
8. Marea Britanie – achiziții de 4 mld. de dolari
9. Turcia - achiziții de 3,8 mld. de dolari
10. Coreea de Sud – achiziții de 3,8 mld. de dolari

În mod normal, nimeni nu se poate amesteca în treburile interne ale statelor, iar deciziile acestora de cheltuieli ale bugetelor pot fi contestate doar de către cetățeni, însă problema este că astfel de investiții pot reprezenta direct sau indirect amenințări la adresa celorlalte state, care nu au posibilitățile financiare necesare echipării lor cu ultimele tipuri de armamente. Se presupune, însă, că aceste achiziții sunt legale și în acord cu reglementările internaționale, astfel încât trebuie privite ca simple strategii de apărare care nu încalcă și nu intră în contradicție cu normele morale larg răspândite și recunoscute, putând fi încadrate ca extensii ale dreptului la autoapărare.
(pasaj extras din lucrarea mea de licență)
---

Acum, vă întreb eu, chiar credeți că oamenii aceștia aruncă banii pe geam și nu or să își testeze „jucăriile” achiziționate?!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

... si iti multumesc

Nu ti-am inteles absenta. Nu ti-am cunoscut prezenta. Surd ai fost rugamintilor mele si mut te-au gasit dorintele mele. Ai secatuit pana cand m-ai transfigurat. Ai luat pana cand m-ai lasat a nimanui... Si iti multumesc!

Acum am inteles sa iti fiu recunoscatoare. Fara durerea ce atunci ai sadit-o in mine nu ar fi rasarit nicicand cea care astazi stie. Am invatat sa ma tin completa in lipsa oricui, pentru ca oricum imi apartin mie in totalitate. Am putut sa ma intregesc prin mine si cu mine, in strigate infundate in perne noaptea, in lacrimi siroaie dimineata, in dupa-amiezi lipsite de vlaga. Pana cand in acea zi, neasteptata, dar indelung ceruta, m-am privit in oglinda si am hotarat sa ma opresc si sa incep sa ma iubesc. Mi-am privit ochii grei de atatea nevazute si am inteles ca sunt frumosi, ca merita lumina, nu intuneric. Nu mai eram o straina, nu mai fugeam de mine. Ma recunosteam, in sfarsit. Eram eu in spatelel tuturor schimbarilor fizicie, eram mai autentica decat am vazut pan…

Efeminarea barbatului

Nu stiu ce-or pune astia in mancare, de la o vreme incoace, dar simt ca e prea mare cantitatea de estrogen pe care o ingereaza urmasii lui Adam. Nu voi vorbi despre "fashion" sau mersul la cosmetica, mi se pare ca aici ne raportam la bun-gust si sfidarea ridicolului - o balanta care, daca stii sa o tii in echilibru, iti subliniaza masculinitatea, in niciun caz nu ti-o anuleaza.

Eu la comportament observ dereglari hormonale. Acum, ei asteapta sa fie curtati, invitati si vanati. Au cam apus zilele in care rolul decisiv al cuceritorului era jucat de El. Cati mai stiu sa ia fraiele din mana femeii si sa isi asume rolul de conducator, in timp ce ea are responsabilitatea de a-i fi copilot? Sa ii deschizi portiera. Sa o ajuti sa isi dea haina jos, cand sunteti intr-un local. Sa ii tragi scaunul ca sa se aseze la masa, nu sa cada. Sa o intrebi ce vrea sa isi comande si sa vorbestu tu cu ospatarul. Sa ii tii usa deschisa la plecare, dar sa stii ca tu intri primul. Sa ii saruti mana …

Ca intotdeauna despre noi

Iubeste-ma inca o data. Inca o noapte. Inca o viata. Inca pe atat. Inca si acum. Iubeste-ma fara sa stiu de ce, fara sa intreb de cand, fara sa stiu pe unde ma poate duce felul tau de-a fi.

De-am sti ce ne aduce soarta sa ne prefacem ca putem sa tragem galaxiile mai aproape, sa aprindem stelele ziua pe cer. Sa ma imbratisezi ca atunci, ca nicicand, ca oricand. Sa ma saruti ca niciodata. Sa te privesc la fel, mereu.

Mi-e drag, iubitul meu, sa-ti simt buzele cum ma infierbanta si mainile cum ma aprind. Ti-as spune tot ce nu pot pronunta. As scrie litere neinventate. M-as desfasura pe pielea ta.

Mi-e pofta sa iti simt parfumul. Adorm cu rasuflarea ta. Te stiu si ma simt linistita. Te ating si ma prefac in noi. Ma dizolv si ma dezvolt pe conjugari distincte. Invat pluralul dintr-o uniune sacra.

Prin tine, acum, ma vad mai bine. In ochii tai se oglindeste intreg sufletul meu. Zambesc si iti sunt fericita. Cu tine stiu, astazi, cum se traieste viata in doi. - MSZ