31 mai 2014

Facebooking

Este incredibil (pe naiba, ca e totul cu intentie, nu intamplator) felul in care facebook-ul a reusit sa mijloceasca traseul nostru spre aprobare. Simtim tot timpul ca ceea ce facem sa fie in acord cu opinia societatii (daca va aud cu "nu-mi pasa ce spune lumea" va calific drept ipocriti); nu neaparat la scara larga, ci macar raportat la oamenii care ne intereseaza in mod direct (prieteni, familie, colaboratori) si cei din proximitatea noastra.

Prin facebook si refularile noastre in status-uri cautam constient sau nu, aprobarea celorlalti pentru a ne garanta ca nu suntem singuri in gandirea cu privire la diferite aspecte ale vietii noastre. Postam un status si luam like-urile ca pe o unda verde, daca cineva ne contrazice atacam cu mai mult curaj stiind ca vreo 2-3 oameni din lista ne-ar putea lua apararea. Este o extensie a confirmarii pe care o cautam in orice facem. Si este normal asa, altfel am putea sa ne alaturam celor de la Spitalul 9 si sa ramanem doar in lumea noastra.

Suntem, fie ca ne place sau nu, dependenti de ceilalti. Pozele (garantia aspectului fizic), cugetarile (garantia gandirii), interactiunile (garantia comunitatii) toate sunt dovada clara a faptului ca Artistotel nu era nebun cand afirma ca omul poate trai in afara societatii doar daca este zeu, sau fiara.

Ne face bine sa ne dam seama ca mai sunti si altii care cred, gandesc si simt ceea ce simtim noi. Insa, trebuie sa avem grija, pentru ca aceasta inclinati umana a noastra este des speculata si manipulata de cei care isi dau seama ca se pot folosi de ea ca de o slabiciune. Nu va pierdeti vocea in ecourile multimii, dar nici nu va duceti in padure sa tipati doar pentru ca acolo nu va contrazice nimeni. Nu doar voi puteti sa aveti dreptate, folositi-va de acest tip de interactiune pentru a va dezvolta gandirea multilaterala... pentru a intelege ca TOTUL poate fi privit din mai multe unghiuri si ca fiecare dintre acestea poate fi considerat corect.- MSZ

Niciun comentariu:

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...