19 mai 2014

Politica si fotbalul

Dragi prieteni, precum v-am mai scris, toata aceasta mascarada televizata numita generic Campanie Electorala nu este decat un ritual, un scenariu simbolic pentru a tine spectatorul in priza si a-l manipula intr-oanumita directie. Lui ii ramane doar alegerea de a empatiza cu unul sau altul, atat.

O data la cativa ani (in functie de cat de des sunt alegerile) politicienii intra pe terenul de joc si se dau in stamba. Miza - cel care primeste mai multe voturi, castiga. Insa, ca la fotbal, la finalul meciului ei parasesc terenul si sunt prieteni, in timp ce fanii ajung batuti, tristi si nervosi acasa sau la sectia de politie. Se cearta prieteni pe viata si pe moarte, spectatorul traieste triumful prin intermediul echipei preferate, desi habar nu are sa suteze (dar faptul ca a tinut cu "aia care au castigat", ii da impresia ca el insusi a fost factor decisiv al victoriei - da, votul tau a schimbat Presedintele, doar al tau!), altul simte umilinta infrangerii si nu mai e in stare de nimic (a furat arbitrul - au furat alegerile, a fost blat etc. diverse motive si pretexte menite sa aline suferinta). Asadar, spectatorul cu sentimentul, jucatorul cu banii.

Nu e in interesul jucatorului sa se certe mai departe de declaratiile de dinainte sau de dupa meci, pentru ca el azi e la o echipa, maine poate fi transferat la cealalta. (cum e si traseismul politic sau aliantele intre asa-zisii adversari politici) Totul este pentru show! Totul este pentru ca spectatorul sa se identifice cu o emotie, cu o dorinta.

Da, se plange X ca e constant atacat de Y. Sindromul victimizarii - fanul alege fie sa apere victima si sa se situeze empatic langa ea, devenind astfel antiY, fie vede in Y un simbol al puterii si se da de partea lui. Vad cum unii politicieni fac pe suferinzii: ma ataca doar pe mine, de cand sunt in politica au ceva cu mine, vor sa imi inchida gura s.a.m.d.. Jucam la cacealma, adica!

Altul e interesul. Se scot la inaintare doar evenimente in care unul dintre adversari devine tinta, in general pe probleme personale (ca eu nu-i aud sa se certe pe proiecte de tara, ci pe tricouri, barcute, doctorate, parasute & co.) - punct foarte sensibil pentru spectator, care deja simte ca este el atacat. Astfel, un partid apare ca fiind singura forta de care se teme celalalt partid si li se inoculeaza votantilor ideea ca doar aia pot sa ii "bata" si sunt adversarii. Nebagatii in seama, ajung in mintea publicului sa nu mai conteze - mega manipulare. Cand vrei sa ingropi un partid il ignori cat mai mult, in niciun caz nu faci declaratii despre el, ca sa il faci cunoscut. Si nu te plangi daca esti bagat in seama, decat daca nu doresti sa te pozitionezi intr-un fel sau altul in mintea alegatorului.

Cantariti bine ceea ce vi se ofera la TV, nu intrati in jocul lor. Filmul se termina, voi inca ramaneti prinsi in poveste si discutati zile intregi despre scenariu, dar actorii sunt deja in alta regie, cu banii incasati si au si uitat ce au jucat inainte.

MSZ

Niciun comentariu:

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...