Treceți la conținutul principal

Apropo de corectitudinea sistemului de notare din invatamantul romanesc

In clasa a VIIIa, la testarea nationala, am luat la limba romana 8,25. Am fost socata, eu, olimpica judeteana, cu diplome de Premiul I la concursurile de creatie literara, sa obtin atat de putin? Incurajata de profesorul meu de romana am facut contestatie, desi, toata lumea imi spunea ca voi avea o nota mai mica daca fac asta. Nu ma interesa. Eu stiam ca nu pot sa iau sub 9 la romana. Am avut dreptate, nota finala a fost, pana la urma 9. Mi se parea incredibil ca a existat o discrepanta de aproape 1 punct intre prima si a doua evaluare.

In clasa a XIIa, am ales sociologia ca materie de evaluare la bacalaureat (fiind profil de socio-umane, aveam de ales intre logica, psihologie, sociologie, economie su filosofie). Eram ferm convinsa, dupa ce luasem locul II pe judetul Constanta cu 4 luni in urma, ca va fi imposibil sa nu obtin o nota mare. Surpriza (sau nu)! M-am trezit cu un 8,75. Vreo 75 de sutimi mai putin decat in cadrul olimpiadei, care avusese subiecte mult mai grele. Fac contestatie (doar stiam ce mi se intamplase cu 4 ani in urma). Presedintele Comisiei de Evaluare imi tot spunea ca voi avea o nota mai mica. I-am explicat de olimpiada, i-am explicat baremul. A venit recorectarea. Aveam FIX aceeasi nota. Cum era posibil ca nici macar 10 sutimi diferenta sa nu existe pentru o materie careia subiectivitatea ii este principal punct de reper?! Privesc listele cu celelalte materii, la limba romana peste 90% dintre lucrari se intorsesera cu aceeasi nota de la recorectare, iar la matematica, peste 90% aveau alta nota.

Explicati-mi si mie cum este posibil sa dai la matematica alte note, cand este clar ca 1+1=2, dar la romana sa nu ai interpretare didactica diferita pe comentariu sau argumentatie?

Acesta este sistemul romanesc. Nu spun ca elevii merita note mai mari sau mai mici, ci doar ca ceea ce obtin ei la finalul evaluarilor nu are nicio legatura cu ceea ce stiu ei, sau au inteles ei dupa 8 sau 12 ani de studiu.

MSZ

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

... si iti multumesc

Nu ti-am inteles absenta. Nu ti-am cunoscut prezenta. Surd ai fost rugamintilor mele si mut te-au gasit dorintele mele. Ai secatuit pana cand m-ai transfigurat. Ai luat pana cand m-ai lasat a nimanui... Si iti multumesc!

Acum am inteles sa iti fiu recunoscatoare. Fara durerea ce atunci ai sadit-o in mine nu ar fi rasarit nicicand cea care astazi stie. Am invatat sa ma tin completa in lipsa oricui, pentru ca oricum imi apartin mie in totalitate. Am putut sa ma intregesc prin mine si cu mine, in strigate infundate in perne noaptea, in lacrimi siroaie dimineata, in dupa-amiezi lipsite de vlaga. Pana cand in acea zi, neasteptata, dar indelung ceruta, m-am privit in oglinda si am hotarat sa ma opresc si sa incep sa ma iubesc. Mi-am privit ochii grei de atatea nevazute si am inteles ca sunt frumosi, ca merita lumina, nu intuneric. Nu mai eram o straina, nu mai fugeam de mine. Ma recunosteam, in sfarsit. Eram eu in spatelel tuturor schimbarilor fizicie, eram mai autentica decat am vazut pan…

Efeminarea barbatului

Nu stiu ce-or pune astia in mancare, de la o vreme incoace, dar simt ca e prea mare cantitatea de estrogen pe care o ingereaza urmasii lui Adam. Nu voi vorbi despre "fashion" sau mersul la cosmetica, mi se pare ca aici ne raportam la bun-gust si sfidarea ridicolului - o balanta care, daca stii sa o tii in echilibru, iti subliniaza masculinitatea, in niciun caz nu ti-o anuleaza.

Eu la comportament observ dereglari hormonale. Acum, ei asteapta sa fie curtati, invitati si vanati. Au cam apus zilele in care rolul decisiv al cuceritorului era jucat de El. Cati mai stiu sa ia fraiele din mana femeii si sa isi asume rolul de conducator, in timp ce ea are responsabilitatea de a-i fi copilot? Sa ii deschizi portiera. Sa o ajuti sa isi dea haina jos, cand sunteti intr-un local. Sa ii tragi scaunul ca sa se aseze la masa, nu sa cada. Sa o intrebi ce vrea sa isi comande si sa vorbestu tu cu ospatarul. Sa ii tii usa deschisa la plecare, dar sa stii ca tu intri primul. Sa ii saruti mana …

Ca intotdeauna despre noi

Iubeste-ma inca o data. Inca o noapte. Inca o viata. Inca pe atat. Inca si acum. Iubeste-ma fara sa stiu de ce, fara sa intreb de cand, fara sa stiu pe unde ma poate duce felul tau de-a fi.

De-am sti ce ne aduce soarta sa ne prefacem ca putem sa tragem galaxiile mai aproape, sa aprindem stelele ziua pe cer. Sa ma imbratisezi ca atunci, ca nicicand, ca oricand. Sa ma saruti ca niciodata. Sa te privesc la fel, mereu.

Mi-e drag, iubitul meu, sa-ti simt buzele cum ma infierbanta si mainile cum ma aprind. Ti-as spune tot ce nu pot pronunta. As scrie litere neinventate. M-as desfasura pe pielea ta.

Mi-e pofta sa iti simt parfumul. Adorm cu rasuflarea ta. Te stiu si ma simt linistita. Te ating si ma prefac in noi. Ma dizolv si ma dezvolt pe conjugari distincte. Invat pluralul dintr-o uniune sacra.

Prin tine, acum, ma vad mai bine. In ochii tai se oglindeste intreg sufletul meu. Zambesc si iti sunt fericita. Cu tine stiu, astazi, cum se traieste viata in doi. - MSZ