30 iunie 2014

De ce trebuie sa iei bacalaureatul

Imi povestea ieri tatal meu un caz foarte interesant despre cum invata copilul/adolescentul DE CE trebuie sa ia bacalaureatul.

Unul dintre cunoscutii sai i-a povestit despre baiatul cuiva, care a picat "examenul maturitatii" la una dintre materiile de examen. Parintii, oameni destepti, nu l-au cocolosit si lasat un an sa invete, ci au luat atitudine si i-au zis "Nu ti-a placut cartea suficient, inseamna ca trebuie sa muncesti. Stai cu noi in casa, iti asiguram necesarul de supravietuire, dar restul vine de la tine.". Cu fondurile taiate, baiatul si-a gasit un job la Metro (cara prin depozite sau asa ceva). A inceput sa contribuie si la cheltuielile casei, avand salariu (bineinteles, intr-o masura mai mica decat era necesar, dar cat sa invete despre ce e vorba). In anul urmator, a inteles SINGUR de ce trebuie sa isi ia diploma de bacalaureat. A vazut ca aceia dintre colegii sai care aveau studiile liceale finalizate, aveau si dreptul la o alta pozitie in firma. Asadar, a fost ambitia lui sa aiba sanse sa evolueze profesional.

Si-a luat bacalaureatul. A zis ca mai asteapta putin pana cand incepe si facultatea, pentru ca vrea sa exploreze noile sanse pe care le va avea la serviciu si sa vada unde isi doreste, ulterior, sa se specializeze.

Asa se face educatia! Asa trebuie sa mergi la facultate, nu doar ca sa umpli randurile de someri pentru ca trebuie sa fii mandria familiei. "Ea, mititica lu' mama, a luat numai 10 la facultate, are 2 mastere, dar nu are noroc de slujba. E supracalificata si nu gaseste, saracuta de ea. Si e asa desteapta, uite cate diplome are!". Parinti nu va indobitociti copiii. hartiile alea or sa le serveasca drept material de sters praful, daca ei nu inteleg scopul pentru care le obtin.

P.S.: Cand am plecat in Spania, unul dintre scopurile mele era sa fac si un program de masterat acolo. Surpriza! Nu te poti inscrie la master, daca nu ai experienta profesionala in domeniul ales. Asa DA! Nu ca in tarisoara noastra unde dupa facultate, desi nu ai lucrat o secunda in viata ta, iti alegi sa continui studiile si apoi esti frustrat ca nu te accepta nimeni in urma interviului, pentru ca nu ii intereseaza ca ai fost tu cel mai destept din curtea scolii, cat timp tot ceea ce ai facut a fost sa stai cu burta pe carte. Sau mai rau, nu accepti job-uri pentru ca ai un salariu prea mic si o functie prea neimportanta in firma. Alo! Nu faci facultatea ca sa te puna cineva manager, pentru asta trebuie sa muncesti cativa ani in firma sa intelegi cum sta treaba, cum merg lucrurile, cum poate fi condusa societatea respectiva. Tu abia stii sa iti legi singur sireturile, dar vrei sa fii CEO!

MSZ

Niciun comentariu:

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...