Treceți la conținutul principal

Pe scurt despre hybris

Omul a fost dintotdeauna predispus să se ia la întrecere cu zeii (sau ceea ce a denumit el ca fiind atotputernicie). Apare, așadar, apetitul exacerbat pentru putere și orbire a celui care apucă să deguste fructele acesteia, drept pentru care, invetiabil, indiferent de bogățiile materiale acumulate, nimic nu va mai putea să îi satisfacă poftele. Și ajunge să facă excese de putere, să se considere leguitor și mânuitor a toate. Noi, cei de pe margine, credem, de multe ori, că o face pentru bani, adevărul este că în stadiul la care se află ei, banii nu mai sunt scop, ci doar o certificare a potenței.

Filosofii Greciei Antice au tratat tragedia sub diversele sale forme și au punctat etapele în care aceasta se prezintă în viața oamenilor.

Punctul central al acţiunii tragice este greşeala, sau hamartia - care este o greșeală de alegere a eroului, ori una comisă de către strămoșii săi. Aristotel precizează faptul că hamartia se produce fără a avea o inteție rea. Ate este eroarea săvârșită ca urmare a unei rătăciri trecătoare. Însă, în cele mai multe cazuri, greșelile eroilor tragici sunt cele de tip hybris - orgoliul nemăsurat care îl face pe om să își dorească să fie egal cu zeii, sau să se ridice împotriva lor. A fi atins de starea de hyrbis înseamnă a pierde contactul cu realitatea, o supraapreciere a competențelor personale, cu precădere atunci când respectiva persoană se află în posesia puterii.

V-am făcut această scurtă prezentare a conceptului pentru cei care doresc să interpreteze comportamentul diverselor personalități care au decăzut în mod tragic și umilitor. Nu, nu despre bani a fost vorba. Și nici în cazul celor pe care îi vedem astăzi acționând irațional nu este pentru sporirea averii.

Lord Acton: Puterea tinde să corupă, iar puterea absolută corupe în mod absolut.
*HÝBRIS s. n. (Lit.) Mândrie nemăsurată a unui individ, supraapreciere a forțelor și libertății sale în confruntarea cu destinul (considerate ca surse ale tragicului în teatrul antic). [Pr.: hübris] – Cuv. gr. 
Sursa: DEX '98 (1998) 

MSZ

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

... si iti multumesc

Nu ti-am inteles absenta. Nu ti-am cunoscut prezenta. Surd ai fost rugamintilor mele si mut te-au gasit dorintele mele. Ai secatuit pana cand m-ai transfigurat. Ai luat pana cand m-ai lasat a nimanui... Si iti multumesc!

Acum am inteles sa iti fiu recunoscatoare. Fara durerea ce atunci ai sadit-o in mine nu ar fi rasarit nicicand cea care astazi stie. Am invatat sa ma tin completa in lipsa oricui, pentru ca oricum imi apartin mie in totalitate. Am putut sa ma intregesc prin mine si cu mine, in strigate infundate in perne noaptea, in lacrimi siroaie dimineata, in dupa-amiezi lipsite de vlaga. Pana cand in acea zi, neasteptata, dar indelung ceruta, m-am privit in oglinda si am hotarat sa ma opresc si sa incep sa ma iubesc. Mi-am privit ochii grei de atatea nevazute si am inteles ca sunt frumosi, ca merita lumina, nu intuneric. Nu mai eram o straina, nu mai fugeam de mine. Ma recunosteam, in sfarsit. Eram eu in spatelel tuturor schimbarilor fizicie, eram mai autentica decat am vazut pan…

Efeminarea barbatului

Nu stiu ce-or pune astia in mancare, de la o vreme incoace, dar simt ca e prea mare cantitatea de estrogen pe care o ingereaza urmasii lui Adam. Nu voi vorbi despre "fashion" sau mersul la cosmetica, mi se pare ca aici ne raportam la bun-gust si sfidarea ridicolului - o balanta care, daca stii sa o tii in echilibru, iti subliniaza masculinitatea, in niciun caz nu ti-o anuleaza.

Eu la comportament observ dereglari hormonale. Acum, ei asteapta sa fie curtati, invitati si vanati. Au cam apus zilele in care rolul decisiv al cuceritorului era jucat de El. Cati mai stiu sa ia fraiele din mana femeii si sa isi asume rolul de conducator, in timp ce ea are responsabilitatea de a-i fi copilot? Sa ii deschizi portiera. Sa o ajuti sa isi dea haina jos, cand sunteti intr-un local. Sa ii tragi scaunul ca sa se aseze la masa, nu sa cada. Sa o intrebi ce vrea sa isi comande si sa vorbestu tu cu ospatarul. Sa ii tii usa deschisa la plecare, dar sa stii ca tu intri primul. Sa ii saruti mana …

Ca intotdeauna despre noi

Iubeste-ma inca o data. Inca o noapte. Inca o viata. Inca pe atat. Inca si acum. Iubeste-ma fara sa stiu de ce, fara sa intreb de cand, fara sa stiu pe unde ma poate duce felul tau de-a fi.

De-am sti ce ne aduce soarta sa ne prefacem ca putem sa tragem galaxiile mai aproape, sa aprindem stelele ziua pe cer. Sa ma imbratisezi ca atunci, ca nicicand, ca oricand. Sa ma saruti ca niciodata. Sa te privesc la fel, mereu.

Mi-e drag, iubitul meu, sa-ti simt buzele cum ma infierbanta si mainile cum ma aprind. Ti-as spune tot ce nu pot pronunta. As scrie litere neinventate. M-as desfasura pe pielea ta.

Mi-e pofta sa iti simt parfumul. Adorm cu rasuflarea ta. Te stiu si ma simt linistita. Te ating si ma prefac in noi. Ma dizolv si ma dezvolt pe conjugari distincte. Invat pluralul dintr-o uniune sacra.

Prin tine, acum, ma vad mai bine. In ochii tai se oglindeste intreg sufletul meu. Zambesc si iti sunt fericita. Cu tine stiu, astazi, cum se traieste viata in doi. - MSZ