20 iunie 2014

Pe scurt despre hybris

Omul a fost dintotdeauna predispus să se ia la întrecere cu zeii (sau ceea ce a denumit el ca fiind atotputernicie). Apare, așadar, apetitul exacerbat pentru putere și orbire a celui care apucă să deguste fructele acesteia, drept pentru care, invetiabil, indiferent de bogățiile materiale acumulate, nimic nu va mai putea să îi satisfacă poftele. Și ajunge să facă excese de putere, să se considere leguitor și mânuitor a toate. Noi, cei de pe margine, credem, de multe ori, că o face pentru bani, adevărul este că în stadiul la care se află ei, banii nu mai sunt scop, ci doar o certificare a potenței.

Filosofii Greciei Antice au tratat tragedia sub diversele sale forme și au punctat etapele în care aceasta se prezintă în viața oamenilor.

Punctul central al acţiunii tragice este greşeala, sau hamartia - care este o greșeală de alegere a eroului, ori una comisă de către strămoșii săi. Aristotel precizează faptul că hamartia se produce fără a avea o inteție rea. Ate este eroarea săvârșită ca urmare a unei rătăciri trecătoare. Însă, în cele mai multe cazuri, greșelile eroilor tragici sunt cele de tip hybris - orgoliul nemăsurat care îl face pe om să își dorească să fie egal cu zeii, sau să se ridice împotriva lor. A fi atins de starea de hyrbis înseamnă a pierde contactul cu realitatea, o supraapreciere a competențelor personale, cu precădere atunci când respectiva persoană se află în posesia puterii.

V-am făcut această scurtă prezentare a conceptului pentru cei care doresc să interpreteze comportamentul diverselor personalități care au decăzut în mod tragic și umilitor. Nu, nu despre bani a fost vorba. Și nici în cazul celor pe care îi vedem astăzi acționând irațional nu este pentru sporirea averii.

Lord Acton: Puterea tinde să corupă, iar puterea absolută corupe în mod absolut.
*HÝBRIS s. n. (Lit.) Mândrie nemăsurată a unui individ, supraapreciere a forțelor și libertății sale în confruntarea cu destinul (considerate ca surse ale tragicului în teatrul antic). [Pr.: hübris] – Cuv. gr. 
Sursa: DEX '98 (1998) 

MSZ

Niciun comentariu:

Oroare de onoare

Am ajuns intr-un punct al natiunii si al naratiunii in care ideea de a avea cuvant de onoare nu doar ca nu mai are aproape nicio valoarea, ...