22 ianuarie 2015

Efectul unei cauze pierdute

Putregaiul sufletului este un efect, nu un defect. Trebuie sa identificam cauzele care au dus la rancezirea spiritului, inainte de a ne preocupa sa ascundem, sub covor. mizeria.

Platon spunea ca "trupul este mormantul sufletului", nu pentru ca ar trebui sa vedem in corp o groapa a angoaselor, ci pentru ca trebuie sa stim ca, printr-o exagerata folosire a lui, ajungem sa ne contaminam mintea si materia cu mizilicuri de care ne putem lipsi.

Cand a fost ultima oara cand ti-ai intrebat Sinele despre dorintele pe care le are - inainte sa te umpli de mancaruri, toale si retusuri estetice? De infrumusetarea materiei prime ce te anima mai ai timp? Mintea cum ti-o ingrijesti?

Suntem efectele unor cauze pierdute, intr-o societate care ne-a invatat ca totul este dominat si obtinut prin intermediul banilor. Crezi ca singura fericire ti-o aduce si ti-o intretine materialul, iar apoi te miri ca nimic nu te mai multumeste, niciodata nu iti e suficient si ca habar nu ai cine esti, ce te defineste si ce, cu adevarat, ravnesti.

Stai!
Opreste-te o secunda din goana, din fuga de tine!
Ia o gura de aer!
Bun, acum si pe a doua. Incearca sa o faci incet, sa simti ca respiri, nu doar ca inhalezi. Potoleste-ti tornada de ganduri, reintra in control asupra ta. Da-ti timp cu tine... cu acel tine dezbracat de haina grea a constrangerilor sociale. Priveste-te mai atent! Ce vezi, dincolo de reflexia din oglinda? - MSZ

Niciun comentariu:

Oroare de onoare

Am ajuns intr-un punct al natiunii si al naratiunii in care ideea de a avea cuvant de onoare nu doar ca nu mai are aproape nicio valoarea, ...