03 ianuarie 2015

Uniti ce salvam?!

Ma tot intreb, de cateva zile (multumesc Le Bon pentru ca mi-ai bagat ideea asta in cap, citind Psihologia multimilor) care este idealul poporului roman. Ce ne face pe noi ca natiune sa fim uniti, sa avem un traseu comun al actiunilor?

Inteleg ca ceea ce ne-a adus la starea de astazi a fost unirea teritoriala, apoi, dupa cel de al II-lea Razboi Mondial, reconfigurarea societatii, urmata de Revolutia din `89 - eliberarea de sub tirania unui regim. Doar ca au trecut 25 de ani si flacara "democratiei" s-a cam stins.

Vad agitatie pe justitie, pe pedepsirea celor care au incalcat dreptul la un trai corect al cetatenilor, dar nu cred ca este idealul acestui popor.

Reformarea clasei politice? Nici atat. Nu de alta, dar nu stim cu ce vrem sa o schimbam - in cazul revolutiei am stiut ca nu vrem comunism. Unii lideri si actori politici incearca sa planteze in mintea noastra ideea unificarii cu Basarabia. Din nou, cred ca nu suntem suficient de animati de acest lucru.

De ce ma tot intreb acest lucru? Pentru ca la noi, cred ca agenda personala este cu mult mai importanta decat cea nationala. Ungurii, din Transilvania, sunt atat de uniti, inclusiv in a face afirmatii si gesturi barbare (arborarea steagului negru de 1 Decembrie), pentru ca sunt fixati in obsesia lor de autonomie. Si noi, romanii?!

Ce ideal avem, astazi, dupa 25 de ani de la Revolutie? Ce ne mai tine uniti pentru a salva Romania - sau macar stim clar ce vrem sa salvam? - MSZ

Niciun comentariu:

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...