19 martie 2015

Roll the dice, place your bets

Ne traim viata in metafore si comparatii. Asa este structurata mintea umana sa gandeasca, sa vizualizeze si sa functioneze: pe imagini, pe posibilitatea unor proiectii, astfel incat sinapsele neuronale sa realizeze chimia necesara pentru a transmite impulsul nervos catre organele efectoare si sa ne punem in miscare.

Ne place sau nu, emotiile vor controla intotdeauna rationalul, pentru ca ele sunt primare si este normal sa se intample astfel. Fara aceasta ierarhizare, probabil, ca specia noastra nu s-ar fi perpetuat. Ce putem noi face cu privire la acest lucru? Doar sa invatam cum sa gestionam, in masura posibilitatilor, felul in care reactionam la stimuli, sa coordonam muschii in acord cu raspunsurile logice si sa preluam cat de cat controlul asupra comportamentului pe care il avem.

Lui Platon ii placea sa compare viata cu un joc de zaruri: ai in mainile tale cele doua bucati inscriptionate cu puncte si un numar de combinatii posibile, pe care le arunci cum iti convine. Unii avem doar un zar la dispozitie, altii mai multe - echitatea in ceea ce priveste conditia umana este doar la momentul mortii, atunci suntem cu adevarat egali, in rest, oricat de mult ne-ar durea, natura nu ne vrea pe aceeasi linie. Tine minte, insa, ca dupa ce ai aruncat TREBUIE sa stii sa te folosesti cat poti de bine de ceea ce a cazut.

Greseli facem toti. De multe ori, aruncam prea tare, prea incet, prea nesiguri, important este sa nu ii lasam pe ceilalti sa preia controlul asupra zarurilor noastre si sa vedem pe masa cat mai multe scenarii de actiune, pentru ca dintr-o cauza unica se vor naste intotdeauna o infinitate de efecte.

“The most painful state of being is remembering the future, particularly the one you'll never have.” ― Søren Kierkegaard . - MSZ

*recomandare: Memory for the future

Niciun comentariu:

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...