Treceți la conținutul principal

Despre resursele de energie ale lumii - topuri si constatari

Tarile care detin cele mai valoroase resurse de energie, conform Business Insider :

1. Rusia - si va ramane mult timp pe acest loc, avand in vedere ca gazul natural devine din ce in ce mai important ca sursa de energie, iar Rusia detine, ca marime, locul doi la rezervele naturale de gaz. Sa nu uitam si cine "incalzeste" Europa.

2. Iran - detinatorul primului loc in ceea ce priveste rezervele de gaz natural; poate intelegem mai multe despre indulgenta pe care o arata anumiti actori politici, privind programul nuclear pe care il dezvolta aceasta tara.

3. Venezuela - v-ati fi gandit ca nu au doar telenovele si Miss-uri, ci ca este cel de-al VIII-lea mare exportator de petrol din lume? Poate pricepem mai multe si despre revoltele de pe acolo.

4. Arabia Saudita - nu cred ca este o surpriza sa aflam ca detine aproape o cincime din rezervele de petrol ale lumii. Ne-ar mira, oare, sa aflam si ca este cel de-al IVl-ea mare cumparator de echipamente militare?

5. SUA - avand in vedere ca este cel de-al doilea mare consumator de energie din lume, putem sa intelgem interesul de a apara "democratia" din diverse regiuni, cautarea de solutii alternative (gazele de sist) si ca este cel mai mare exportator de armament din lume (si ghiciti cine cumpara arme si echipamente militare de la ei?)

6. Canada - principalul exportator de energie pentru SUA. Inca un motiv pentru care noi, Europenii - care primim de la Rusia resurse - ar trebui sa ne aducem aminte ca rafuielile din Razboiul Rece nu trebuie sa ne aprinda fitilele gresite: americanii au caldurica asigurata, noi s-ar putea sa cam dardaim.

7. Iraq - chiar credeti ca mai e nevoie sa fac vreun comentariu?

8. Qatar - proaspat reconciliata cu fratii de pe locul 9, din acest top, Emiratele Arabe Unite si urmeaza sa se apropie, la fel de frateste, si de Kuwait (locul 11). Este si mai clar cine decide cursul evenimentelor din Orientul Mijlociu, da?

9. Emiratele Arabe Unite - vezi locul 8, pentru comentarii si interpretari

10. China - cel mai mare consumator de energie din lume, care anul acesta, dupa 30 de ani de negocieri si aranjamente, a reusit sa se inteleaga cu Rusia si sa incheie acordul privind distributia de gaze naturale, construirea de conducte etc..

Gata! V-am oferit prea multe informatii, va las distractia de a mai gasi legaturi si interpetari si voua!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

... si iti multumesc

Nu ti-am inteles absenta. Nu ti-am cunoscut prezenta. Surd ai fost rugamintilor mele si mut te-au gasit dorintele mele. Ai secatuit pana cand m-ai transfigurat. Ai luat pana cand m-ai lasat a nimanui... Si iti multumesc!

Acum am inteles sa iti fiu recunoscatoare. Fara durerea ce atunci ai sadit-o in mine nu ar fi rasarit nicicand cea care astazi stie. Am invatat sa ma tin completa in lipsa oricui, pentru ca oricum imi apartin mie in totalitate. Am putut sa ma intregesc prin mine si cu mine, in strigate infundate in perne noaptea, in lacrimi siroaie dimineata, in dupa-amiezi lipsite de vlaga. Pana cand in acea zi, neasteptata, dar indelung ceruta, m-am privit in oglinda si am hotarat sa ma opresc si sa incep sa ma iubesc. Mi-am privit ochii grei de atatea nevazute si am inteles ca sunt frumosi, ca merita lumina, nu intuneric. Nu mai eram o straina, nu mai fugeam de mine. Ma recunosteam, in sfarsit. Eram eu in spatelel tuturor schimbarilor fizicie, eram mai autentica decat am vazut pan…

Efeminarea barbatului

Nu stiu ce-or pune astia in mancare, de la o vreme incoace, dar simt ca e prea mare cantitatea de estrogen pe care o ingereaza urmasii lui Adam. Nu voi vorbi despre "fashion" sau mersul la cosmetica, mi se pare ca aici ne raportam la bun-gust si sfidarea ridicolului - o balanta care, daca stii sa o tii in echilibru, iti subliniaza masculinitatea, in niciun caz nu ti-o anuleaza.

Eu la comportament observ dereglari hormonale. Acum, ei asteapta sa fie curtati, invitati si vanati. Au cam apus zilele in care rolul decisiv al cuceritorului era jucat de El. Cati mai stiu sa ia fraiele din mana femeii si sa isi asume rolul de conducator, in timp ce ea are responsabilitatea de a-i fi copilot? Sa ii deschizi portiera. Sa o ajuti sa isi dea haina jos, cand sunteti intr-un local. Sa ii tragi scaunul ca sa se aseze la masa, nu sa cada. Sa o intrebi ce vrea sa isi comande si sa vorbestu tu cu ospatarul. Sa ii tii usa deschisa la plecare, dar sa stii ca tu intri primul. Sa ii saruti mana …

Ca intotdeauna despre noi

Iubeste-ma inca o data. Inca o noapte. Inca o viata. Inca pe atat. Inca si acum. Iubeste-ma fara sa stiu de ce, fara sa intreb de cand, fara sa stiu pe unde ma poate duce felul tau de-a fi.

De-am sti ce ne aduce soarta sa ne prefacem ca putem sa tragem galaxiile mai aproape, sa aprindem stelele ziua pe cer. Sa ma imbratisezi ca atunci, ca nicicand, ca oricand. Sa ma saruti ca niciodata. Sa te privesc la fel, mereu.

Mi-e drag, iubitul meu, sa-ti simt buzele cum ma infierbanta si mainile cum ma aprind. Ti-as spune tot ce nu pot pronunta. As scrie litere neinventate. M-as desfasura pe pielea ta.

Mi-e pofta sa iti simt parfumul. Adorm cu rasuflarea ta. Te stiu si ma simt linistita. Te ating si ma prefac in noi. Ma dizolv si ma dezvolt pe conjugari distincte. Invat pluralul dintr-o uniune sacra.

Prin tine, acum, ma vad mai bine. In ochii tai se oglindeste intreg sufletul meu. Zambesc si iti sunt fericita. Cu tine stiu, astazi, cum se traieste viata in doi. - MSZ