29 noiembrie 2014

Despre resursele de energie ale lumii - topuri si constatari

Tarile care detin cele mai valoroase resurse de energie, conform Business Insider :

1. Rusia - si va ramane mult timp pe acest loc, avand in vedere ca gazul natural devine din ce in ce mai important ca sursa de energie, iar Rusia detine, ca marime, locul doi la rezervele naturale de gaz. Sa nu uitam si cine "incalzeste" Europa.

2. Iran - detinatorul primului loc in ceea ce priveste rezervele de gaz natural; poate intelegem mai multe despre indulgenta pe care o arata anumiti actori politici, privind programul nuclear pe care il dezvolta aceasta tara.

3. Venezuela - v-ati fi gandit ca nu au doar telenovele si Miss-uri, ci ca este cel de-al VIII-lea mare exportator de petrol din lume? Poate pricepem mai multe si despre revoltele de pe acolo.

4. Arabia Saudita - nu cred ca este o surpriza sa aflam ca detine aproape o cincime din rezervele de petrol ale lumii. Ne-ar mira, oare, sa aflam si ca este cel de-al IVl-ea mare cumparator de echipamente militare?

5. SUA - avand in vedere ca este cel de-al doilea mare consumator de energie din lume, putem sa intelgem interesul de a apara "democratia" din diverse regiuni, cautarea de solutii alternative (gazele de sist) si ca este cel mai mare exportator de armament din lume (si ghiciti cine cumpara arme si echipamente militare de la ei?)

6. Canada - principalul exportator de energie pentru SUA. Inca un motiv pentru care noi, Europenii - care primim de la Rusia resurse - ar trebui sa ne aducem aminte ca rafuielile din Razboiul Rece nu trebuie sa ne aprinda fitilele gresite: americanii au caldurica asigurata, noi s-ar putea sa cam dardaim.

7. Iraq - chiar credeti ca mai e nevoie sa fac vreun comentariu?

8. Qatar - proaspat reconciliata cu fratii de pe locul 9, din acest top, Emiratele Arabe Unite si urmeaza sa se apropie, la fel de frateste, si de Kuwait (locul 11). Este si mai clar cine decide cursul evenimentelor din Orientul Mijlociu, da?

9. Emiratele Arabe Unite - vezi locul 8, pentru comentarii si interpretari

10. China - cel mai mare consumator de energie din lume, care anul acesta, dupa 30 de ani de negocieri si aranjamente, a reusit sa se inteleaga cu Rusia si sa incheie acordul privind distributia de gaze naturale, construirea de conducte etc..

Gata! V-am oferit prea multe informatii, va las distractia de a mai gasi legaturi si interpetari si voua!

Niciun comentariu:

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...