Treceți la conținutul principal

Cati bani ai, ca sa iti spun cata liberate iti permiti

Triumful suprem al capitalismului a fost sa ne induca incet, dar sigur, tuturor, ideea conform careia banii iti dau si iti asigura libertatea.

Ce poate fi mai frustrat acum, ca oricand, decat gandul ca esti inchis, inchistat intr-o societate din care pentru a iesi si a-ti multumi Eul trebuie sa platesti bilet. Inainte, se numeau Indulgente, ce-i drept vorbeam despre o lume care credea intr-o entitate covarsitor de nemiloasa, capabila sa pedepseasca pe eternitate cereasca deraiaje pamantene. Astazi, Dumnezeu nu mai pare atat de departe, toti atingem Raiul cand mergem in cutare loc, bem o anumita licoare, ne cumparam diferite prostiute samd.. Poti sa iesi din inchisoare mai usor, un buchet de flori imens iti aduce mai repede iertarea decat o scuza sincera, vrei sa treci mai repede de boarding iti cumperi bilet la First, vrei sa calatoresti, sa vezi, sa auzi - marca banul si ti se deschid portile cerului.

Umanismul, Iluminismul si Renasterea au scos individul din starea de cloaca. Ti se dadea voie, atunci, pentru prima data sa poti sa fii ce vrei, mai departe decat te incadrau originile. Astazi, teoretic, toti iti permit sa fii Tu insuti (comparativ cu secolul trecut e un salt destul de maricel in gandirea colectiva - intotdeauna vor exista si comentatori, oricat de libertina ar fi sau nu societatea), dar tu nu stii ce vrei sa fii, cum vrei sa fii si ai impresia, tot timpul, ca ceea ce trebuie sa fii este dictat si incurajat de bani.

Libertatea. Hm. Libertatea este o stare de spirit. Punct. Restul sunt iluzii. - MSZ

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

... si iti multumesc

Nu ti-am inteles absenta. Nu ti-am cunoscut prezenta. Surd ai fost rugamintilor mele si mut te-au gasit dorintele mele. Ai secatuit pana cand m-ai transfigurat. Ai luat pana cand m-ai lasat a nimanui... Si iti multumesc!

Acum am inteles sa iti fiu recunoscatoare. Fara durerea ce atunci ai sadit-o in mine nu ar fi rasarit nicicand cea care astazi stie. Am invatat sa ma tin completa in lipsa oricui, pentru ca oricum imi apartin mie in totalitate. Am putut sa ma intregesc prin mine si cu mine, in strigate infundate in perne noaptea, in lacrimi siroaie dimineata, in dupa-amiezi lipsite de vlaga. Pana cand in acea zi, neasteptata, dar indelung ceruta, m-am privit in oglinda si am hotarat sa ma opresc si sa incep sa ma iubesc. Mi-am privit ochii grei de atatea nevazute si am inteles ca sunt frumosi, ca merita lumina, nu intuneric. Nu mai eram o straina, nu mai fugeam de mine. Ma recunosteam, in sfarsit. Eram eu in spatelel tuturor schimbarilor fizicie, eram mai autentica decat am vazut pan…

Efeminarea barbatului

Nu stiu ce-or pune astia in mancare, de la o vreme incoace, dar simt ca e prea mare cantitatea de estrogen pe care o ingereaza urmasii lui Adam. Nu voi vorbi despre "fashion" sau mersul la cosmetica, mi se pare ca aici ne raportam la bun-gust si sfidarea ridicolului - o balanta care, daca stii sa o tii in echilibru, iti subliniaza masculinitatea, in niciun caz nu ti-o anuleaza.

Eu la comportament observ dereglari hormonale. Acum, ei asteapta sa fie curtati, invitati si vanati. Au cam apus zilele in care rolul decisiv al cuceritorului era jucat de El. Cati mai stiu sa ia fraiele din mana femeii si sa isi asume rolul de conducator, in timp ce ea are responsabilitatea de a-i fi copilot? Sa ii deschizi portiera. Sa o ajuti sa isi dea haina jos, cand sunteti intr-un local. Sa ii tragi scaunul ca sa se aseze la masa, nu sa cada. Sa o intrebi ce vrea sa isi comande si sa vorbestu tu cu ospatarul. Sa ii tii usa deschisa la plecare, dar sa stii ca tu intri primul. Sa ii saruti mana …

Ca intotdeauna despre noi

Iubeste-ma inca o data. Inca o noapte. Inca o viata. Inca pe atat. Inca si acum. Iubeste-ma fara sa stiu de ce, fara sa intreb de cand, fara sa stiu pe unde ma poate duce felul tau de-a fi.

De-am sti ce ne aduce soarta sa ne prefacem ca putem sa tragem galaxiile mai aproape, sa aprindem stelele ziua pe cer. Sa ma imbratisezi ca atunci, ca nicicand, ca oricand. Sa ma saruti ca niciodata. Sa te privesc la fel, mereu.

Mi-e drag, iubitul meu, sa-ti simt buzele cum ma infierbanta si mainile cum ma aprind. Ti-as spune tot ce nu pot pronunta. As scrie litere neinventate. M-as desfasura pe pielea ta.

Mi-e pofta sa iti simt parfumul. Adorm cu rasuflarea ta. Te stiu si ma simt linistita. Te ating si ma prefac in noi. Ma dizolv si ma dezvolt pe conjugari distincte. Invat pluralul dintr-o uniune sacra.

Prin tine, acum, ma vad mai bine. In ochii tai se oglindeste intreg sufletul meu. Zambesc si iti sunt fericita. Cu tine stiu, astazi, cum se traieste viata in doi. - MSZ