08 aprilie 2016

Sa nu mai fortam iubirea


A spune "s-a maritat din interes" mi se pare pleonasm, deoarece ideea de institutionalizare a legaturii dintre doi oameni a avut, la inceput, fix acest scop: unul sau mai multe interese de ordin social/economic/politic. Casatoria a fost creata ca o inchierere de contract, nu o uniune sufleteasca.

Cununia era un pic mai romantica. Acolo se mai merge/a pe principiul de suflete ce sub binecuvantarea Divinului isi poarta destinul alaturi, dar, daca ma intrebati pe mine, nu e necesar sa fie un preot de fata. Este suficient sa va fiti voi prezenti unul altuia si daca vreti sa va impartasiti asa zise juramite sau promisiuni sa o faceti fara obligatia consimtirii din partea unui reprezentant al Bisericii.

Indraznesc, astfel, sa spun ca este oximoronic sa afirmi ca cineva "s-a maritat din dragoste". Nu. Iubirea nu te impinge sa te iscalesti de fata cu martori. Nu iti cere dovezi scrise si inele pe degete.

Da, daca ai un copil este mai usor daca parintii sunt casatoriti. Atunci si acolo pot sa inteleg ca apare o necesitate in a merge in fata ofiterului starii civile, dar in rest nu va inteleg de ce vreti sa va treceti relatia in legalitate. Nu va este suficient sa va aveti unul pe celalalt aproape? Nu este, oare, mai placut sa stii ca celalalt este alaturi de tine pentru ca VREA, nu pentru ca e prea complicat sa divorteze?

Oare chiar trebuie, daca ne dorim o ceremonie, o rochie alba, flori si oameni dragi, cand il imbratisam pe celalalt cu promisiunea eternitatii sa fim asistati de "recunoscuti oficial"? Mi-ar placea sa putem sa o facem pur si simplu. Cu o binecuvantare din partea cuiva de care chiar ne pasa (fie el duhovnic, fie doar oamenii dragi), fara ritualuri complicate, fara acte depuse in prealabil, fara sa ne legam in vreun fel sau altul. Din contra, oferindu-ne o libertate totala si absoluta, prin increderea ca ne incredintam celuilalt fara sa il avem la mana cu nimic. Total. Neconditionat. - MSZ

Niciun comentariu:

Orice este nedrept, totul este posibil

Daca o femeie, oricare, ajunge undeva, oriunde, datorita unui barbat, care e problema? E vreo noutate? Viata vi se pare un slogan comunist ...