24 ianuarie 2017

Daca ar fi sa ne calmam si sa invatam sa discutam

Tristetea suprema pe care a capatat-o dezbinarea politica la nivel civic nu este doar troaca, lipsa de argumentare coerenta, injuriile si tipetele, ci un intreg mecanism de respingere a celuilalt prin filtrul: zici de bine sau zici de rau.

Gata. Nuantele de mijloc au disparut. Daca apari ca simplu observator, incerci o analiza coerenta si de-o parte si de alta esti linsat fara sa fi in intregime citit/auzit. Nu stim sa ascultam ce are celalalt de zis si apoi, pe baza unor argumente rationale (daca s-ar putea deductii personale ar fi perfecte, nu citate de la TV), sa ii dam replica sau macar sa ne gandim cum si daca putem sa ii anulam argumentul.

Nu. Tipam si ne transformam in judecatori atotstiutori. Vad un adevarat "macel" pe facebook intre "pesedisti" si restul lumii. Sfasieri apocaliptice pentru bezmeticii politice - care nu sunt in niciun caz ireparabile, in niciun caz ultimative.

Trebuie aduse mici modificari la Codul Penal? Da. Sunt anumite abuzuri dovedite, pentru care statul roman (adica tu, cetateanul) plateste bani grei la CEDO. Trebuie folosita aceasta ocazie pentru a face loc de interpretari? Sub nicio forma. Citeam ca anumite fapte pentru care deja sunt politicieni in inchisoare nu intra in legea gratierii. Corect, dar in Romania stim ca se mai poate face si reincadrarea faptei. Sau daca nu se face, se da liber celor ce isi stiu pacatele sa aiba pretentii de alte acuzatii. Sunt inchisorile suprapopulate? Sunt. Si din cauza unor interpretari care pot da in abuzuri, dar mai ales din cauza faptului ca sunt prea multi cetateni dispusi sa savarseasca infractiuni. Asta e adevaratul motiv al suprapopularii, nu neaparat Codul Penal.

Problema nu este ca un Guvern/Parlament incearca sa rezolve nereguli, ci ca taman asta i-a fost prima grija: ce facem cu puscaria?. Sunt convinsa ca daca cetatenii erau multumiti de sistemul de sanatate, de educatie, de drumuri, de atatea si atatea alte probleme care chiar ne afecteaza in numar mare - nu doar 3000+ de detinuti cat ar fi eliberati si despre care nimeni nu garanteaza ca nu vor fi rapid inlocuiti - acum nu era atat de intensa indignarea.

Si, cine stie, poate ca solutionarea altor aspecte urgente ale societatii, ar rezolva de la sine si problema supraaglomerarii din penitenciare (daca tot se pomeneste ca asta ar fi principala miza). - MSZ

Niciun comentariu:

Oroare de onoare

Am ajuns intr-un punct al natiunii si al naratiunii in care ideea de a avea cuvant de onoare nu doar ca nu mai are aproape nicio valoarea, ...